Na jordanskim izborima sudjelovalo Muslimansko bratstvo

Jordanci su u utorak birali novi saziv parlamenta, a svoje je kandidate ponovno istaknulo Muslimansko bratstvo, vodeća oporbena stranka u kraljevstvu. Više od 4,1 milijun birača na 6,6 milijuna stanovnika biralo je 130 zastupnika između 1252 kandidata.

Analitičari ne predviđaju znatnije promjene u parlamentu koji ima ograničene ovlasti. Smatra se da će većinu zastupničkih mjesta opet zauzeti poslovni ljudi i predstavnici plemena odanih monarhiji. Kandidati islamističkih stranaka vratili su se u izbornu utrku pošto su bojkotirali izbore 2010., te 2013., nezadovoljni izbornim zakonom za koji tvrde da favorizira plemena.

Nezadovoljni su “nepravednim” teritorijalnim ustrojem izbornih jedinica te traže parlamentarni sustav u kojem će premijer biti kandidat stranke s najviše glasova, a ne osoba koju imenuje kralj.

Oslabljeni unutarnjim podjelama i represijom koju nad njima provode vlasti, islamisti su u lipnju odlučili sudjelovati na izborima nakon amandmana na izborni zakon koji omogućuje strankama da predstave izborne liste, čime je dokinut sporni sustav “jedinstvenog glasa” koji je pogodovao kandidatima plemena.

Iako provedene reforme smatraju nedovoljnima, islamisti su odlučili sudjelovati u izbornoj utrci kako bi dobili “legitimitet” i poboljšali odnos s vlastima, drže analitičari.

Izbori su održani u osjetljivu trenutku jer je gospodarstvo teško pogođeno sukobima u susjednome Iraku i Siriji iz koje je Jordan prihvatio stotine tisuća izbjeglica što je velik financijski teret za malo kraljevstvo.

Izborno povjerenstvo nije odredilo datum objave izbornih rezultata. Izbore je nadziralo 14.000 lokalnih i 676 međunarodnih promatrača, od kojih 66 iz Europske unije.

You may also like

0 comments