Na Izrael palo 400 raketa

 Izraelska vojska objavila je kratko priopćenje u kojemu se navodi da je “tijekom operativne aktivnosti Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u Pojasu Gaze došlo do razmjene vatre”.

U toj je operaciji ubijen i jedan izraelski časnik, dok je drugi teško ranjen. Naime, izraelski tim prerušen u žene u civilnom automobilu ušao je tri kilometara duboko u Pojas Gaze.

žZbog nastale situacije, izraelski premijer Benjamin Netanyahu skratio je posjet Parizu, gdje je nazočio obilježavanju stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Razbuktalo nasilje prijeti uništenju zajedničkih napora UN-A, Egipta i Katara za postizanje trajnog mira između Hamasa i Izraela, koji je bio pred potpisivanjem.

U međuvremenu otkriveni su i novi detalji ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Šprice, elektrošokeri i voki-tokiji bili su u prtljazi saudijskog tima koji je poslan u Istanbul da ubije Khashoggija, navode obavještajne službe Turske, što je u utorak, uz fotografije sadržaja kofera, objavio dnevnik Sabah blizak turskim vlastima. Fotografije su objavljene dan nakon članka u New York Timesu koji prenosi sadržaj audiosnimke na kojoj jedan od počinitelja ubojstva govori nekome u telefonskom razgovoru da “kaže svom šefu” kako je operacija završena. Ime “šefa” je nepoznato, ali prema tom listu, dužnosnici američkih obavještajnih službi ocjenjuju da je riječ o saudijskom prijestolonasljedniku, princu Mohamedu bin Salmanu, zvanom MBS.

Iako je Khashoggijevo ubojstvo izazvalo šok i gnjev diljem svijeta, svjetske sile nisu poduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte i pristaše planova Washingtona za obuzdavanje utjecaja Irana na Bliskom istoku. Međutim, SAD i saveznici slučaj novinara Khashoggija koriste kao pritisak na Saudijsku Arabiju da zaustavi krvavi napad u Jemenu koji je izazvao najveću ljudsku tragediju posljednjih desetljeća: tisuće stanovnika Jemena su ubijeni, deseci tisuća ozlijeđeni, a milijuni stanovnika suočeni su s glađu. Samo u protekla 24 sata u Jemenu je ubijeno više od 150 ljudi, piše Večernji list.

You may also like

0 comments