Na Islandu se za kriptovalute troši gotovo više struje nego za kućanstva

Veliki centri koji rudare kriptovalute na Islandu rastu eksponencijalnom brzinom i postaju glavni potrošač električne energije.
Na Islandu živi tek nešto više od 330.000 stanovnika, a na ovom se otoku, pretežno zbog hladne klime koja pogoduje hlađenju, gradi sve više računalnih i podatkovnih centara.

U posljednje vrijeme značajno je ubrzana izgradnja računalnih centara koji se koriste za rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta, kažu iz islandske elektroenergetske kompanije HS Orka.

 U toj su kompaniji zabrinuti jer postoje najave izgradnje novih podatkovnih centara i brojni zainteresirani klijenti, a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podnijeti takvo opterećenje.

Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje za napajanje svih njih. Također, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašit će oko 700 GWh koji se godišnje potroše u svim islandskim kućanstvima.

Zastupnik Piratske stranke u islandskom parlamentu Smári McCarthy nezadovoljan je ovakvim razvojem situacije jer smatra da je vrijednost koju Island dobiva od izgradnje centara za rudarenje bitcoina zanemariva – jer taj pothvat gotovo da ne zahtijeva zaposlenike, vrlo malo se oporezuje i u konačnici država ne dobiva gotovo ništa, osim crpljenja energije.

No, s pozitivne strane gledano, Island gotovo 100% svoje električne energije dobiva iz obnovljivih (geotermalnih) izvora, pa barem utjecaj na okoliš od rudarenja tamo nije toliko negativan kao u ostatku svijeta.

Inače, bitcoin zajednica u svijetu trenutačno koristi oko 48,5 TWh električne energije na godinu, otprilike jednako kao Singapur, piše Bug.hr.

You may also like