Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je u srijedu da će svim radnicima, koji ostanu bez posla zbog restrukturiranja tvrtke HAC-ONC i plana uvođenja automatske naplate na manjim naplatnim postajama gdje je promet izuzetno rijedak, biti ponuđene kvalitetne otpremnine ili prekvalifikacija.

“Nadam se da će HAC-ONC u idućih dvije do tri godine napraviti kvalitetan program zbrinjavanja ili prekvalifikacije ljudi jer, nažalost, zanimanje blagajnika nije zanimanje budućnosti”, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima prije otvaranja aerodroma na vodi u splitskoj Gradskoj luci, upitan što će biti s radnicima na naplatnim kućicama.

Ustvrdio je kako se to mora provesti, jer HAC-ONC ima oko 700 milijuna kuna godišnjih troškova od čega je oko 450 milijuna kuna za plaće, zbog čega bez smanjivanja troškova održavanja i naplate ta tvrtka neće biti “zdrava”. “Žao mi je što do toga dolazi, ali kao socijaldemokratska Vlada i socijaldemokratski ministar ljudima ćemo s maksimalnim otpremninama omogućiti ili da se prekvalificiraju ili se snađu za neki drugi posao”, rekao je Hajdaš Dončić. Naveo je i da su u Italiji na većini naplatnih postaja aparati, kao i na većini postaja koncesionara Bina-Istra, jer, kako je kazao, nažalost živimo u vremenu u kojem se većina stvari plaća ili karticama ili pametnim telefonima.

Upitan kako komentira deset posto veću zaradu HAC-a u sezoni, odgovorio je kako je riječe samo o ljetnoj sezoni, što je “kap u moru”, jer su dugovi 4,1 milijardi eura bez kamata.

Najavio je da sa Svjetskom bankom pripremaju IPO, odnosno prodaju dionica građanima i hrvatskim mirovinskim fondovima. “Omogućit ćemo građanima i mirovinskim fondovima 30 do 40 godina zarade. Time rješavamo i najveći problem Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), odnosno nagomilane dugove koji su nastali neplanskom brzom gradnjom i kriminalom koji je u tom trenutku ‘carovao’ kod izgradnje autocesta”, kazao je Hajdaš Dončić.

Napomenuo je kako je Hrvatska jedina europska država koja nije iskoristila niti eura za sufinanciranje gradnje autocesta, te da u idućem programskom razdoblju nema novca za autoceste jer je naša zemlja po EU standardima preizgrađena. “Ostali su nam dugovi koje moramo rješavati, a to i radimo”, rekao je Hajdaš Dončić.

Related Posts