Na Forexima očekivanje da će FED podići kamate

Na globalnim deviznim tržištima tečaj dolara ojačao je protekloga tjedna prema najvažnijim svjetskim valutama, poduprt očekivanjima o podizanju kamatnih stopa u SAD-u do kraja ove godine.

Tečaj dolara ojačao je prema euru u tome razdoblju za 0,33 posto, tako da se eurom u petak trgovalo po 1,1153 dolara. Istodobno, američka valuta skočila je 2 posto prema japanskoj, na 103,97 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, dosegnuvši 95.850 bodova.

Unatoč slabijem od očekivanja izvješću o zapošljavanju u SAD-u u kolovozu, koje je smanjilo vjerojatnost od podizanja kamatnih stopa Feda u rujnu, tečaj dolara crpio je snagu iz i nadalje velikih očekivanja investitora da će američka središnja banka poduzeti taj potez do kraja godine.

U petak je američko ministarstvo rada objavilo da su poslodavci u kolovozu su otvorili neto 151.000 novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 4,9 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će u kolovozu biti otvoreno oko 180 tisuća novih radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 posto.

Vjerojatnost od podizanja kamatnih stopa u rujnu i prosincu znatno je porasla od kraja prošloga tjedna kada su predsjednica Feda Janet Yellen i potpredsjednik Stanley Fischer signalizirali moguće podizanje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

Trgovci su sada smanjili svoja očekivanja da bi Fed već u rujnu podignuo kamatne stope, i to s 36 posto, koliko su procjenjivali tjedan dana prije, na 21 posto.

No, vjerojatnost od njihova podizanja u prosincu znatno je viša i sada se kreće oko 54,2 posto. Ipak, ponešto se smanjila od kraja prethodnoga tjedna, kada je iznosila 63,7 posto. “Podaci o zaposlenosti nisu toliko slabi da bi investitori odustali od svojih očekivanja u vezi Feda i kamatnih stopa”, kaže Marc Chandler, valutni strateg pri Brown Brothers Harrimanu.

Tečaj funte, pak, bilježi najduže razdoblje rasta još od referendumske odluke o izlasku Britanije iz EU-a, budući da najnoviji pokazatelji ukazuju da takva odluka nema znatnijih posljedica po tamošnje gospodarstvo, čega su se analitičari pribojavali. Tečaj funte završio je tjedan na 1.3299 dolara, što je njegova najviša razina u proteklih mjesec dana, a raste već treći tjedan zaredom.

You may also like

0 comments