Na finskim izborima pobijedili socijaldemokrati

Promjene
Čelnik finskih socijaldemokrata Antti Rinne proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima u nedjelju na temelju 97 posto prebrojanih glasova koji su pokazali da je stranka prikupila 17,8 posto glasova i tijesno vodi ispred drugoplasirane krajnje desnice.

Nacionalistička stranka Pravi Finci osvojila je tek nešto manjih 17,6 posto glasova. “Prvi put od 1999. godine mi smo najveća stranka u Finskoj… SDP daje premijera”, rekao je Rinne. Prema projekcijama socijaldemokrati će dobiti 40 mjesat u jednodomnom parlamentu od 200 mjesta, a Pravi Finci samo jedno mjesto manje 39.

Premijer kojemu istječe mandat Juha Sipila priznao je poraz kazavši “Mi smo najveći gubitnici ovih izbora”. Njegova Stranka Centra izgubila je 18 mjesta u odnosu na dosadašnji saziv i pala na četvrto mjesto, iza konzervativne Stranka narodne koalicije s kojom je bila u vladajućoj koaliciji.

Današnjom pobjedom, bivši ministar financija, 56-godišnji Rinne koji je preuzeo stranku 2014., postaje premijer socijaldemokrata koji su zadnji put bili u vodstvu nakon izbora 1999. godine. Nakon toga socijaldemokrati su sudjelovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili vodstvo.

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te euroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016.

You may also like

0 comments