Na Filipinima ubijen kanadski talac

Filipinska vlada potvrdila je u utorak da je na južnom otoku Jolu ubijen Kanađanin kojega je od rujna prošle godine islamistička skupina Abu Sayyaf držala kao taoca. Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u Torontu da je po svemu sudeći islamistička skupina Abu Sayyaf, bliska Al Kaidi, ubila i drugog kanadskog taoca u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Oštro osuđujemo brutalno i besmisleno ubojstvo Roberta Halla, kanadskog državljanina kojega je Abu Sayyaf držao kao taoca u posljednjih devet mjeseci u pokrajini Sulu”, rekao je filipinski predsjednik Benigno Aquino.

Halla su u rujnu 2015. zajedno s još tri osobe oteli militanti iz luksuznog turističkog resorta na otoku Samalu, stotinjak kilometara istočno od otoka Jola. Kanađanin koji je otet zajedno s Hallom, John Ridsdel, pogubljen je u travnju, a Abu Sayyaf još uvijek drži u zatočeništvu jednog Norvežanina i jednu Filipinku.

Trudeau je rekao da su nedavni pokolj u američkom Orlandu i ubojstvo kanadskog taoca na Filipinima “tragičan podsjetnik svima nama da se činovi mržnje i nasilja ne smiju tolerirati u bilo kojem obliku”.

Abu Sayyaf, koji djeluje na jugu uglavnom katoličkih Filipina, poznat je po otmicama i iznudama. Nakon otmice četvero ljudi na Samalu, Abu Sayyaf je zatražio otkupninu od milijardu pesosa (21,7 milijuna dolara) za oslobađanje svakog od talaca, a početkom ove godine otkupninu je smanjio na 300 milijuna pesosa. U preliminarnim obavještajnim izvješćima navodi se da je Hall ubijen u planinama nedaleko od grada Patikula na Jolu deset minuta nakon isteka roka za plaćanje otkupnine koji je postavila radikalna skupina.

You may also like