Na europskim burzama oprez. Čeka se Trumpov govor u Kongresu

Na europskim burzama u utorak ujutro cijene dionica blago su porasle, nakon četiri dana pada, no trguje se oprezno jer ulagači čekaju što će američki predsjednik Donald Trump u Kongresu reći o ekonomskoj politici.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon četiri dana pada. Od početka veljače taj je indeks na dobitku 2,7 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 posto, na 7.260 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,20 posto, na 4.854 boda, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 11.836 bodova.

Pozitivno na tržišta utječe jučerašnji novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu već 12. dan zaredom, što pokazuje da su na najvećoj svjetskoj burzi ulagači optimistični uoči govora predsjednika Trumpa u utorak u Kongresu.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim područjima već mjesecima podržavaju rast cijena dionica, no konkretnijih prijedloga još nema.

Jučer je, nakon jednog sastanka, Trump najavio velika ulaganja u infrastrukturu, ′povijesno′ povećanje vojne potrošnje za 9 posto, kao i to da će njegova vlada brzo poduzeti regulatorne reforme.

No, to je i dosad najavljivao, a u utorak se od njegova nastupa u Kongresu očekuju i konkretniji prijedlozi.

“Mogao bi se ponoviti Trumpov inauguracijski govor, kada su očekivanja bila velika, no nije bilo nikakvih konkretnijih detalja. Tržište ne bi voljelo da se ponovi taj scenarij i želi neke konkretne planove. U suprotnom, bit će razočaranja”, kaže Ayako Sera, analitičarka u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati europskih kompanija, kao i rast cijena nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,4 posto, na 56,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 54,20 dolara.

I na azijskim burzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 10,00 sati bio gotovo nepromijenjen, dok je u cijeloj veljači porastao 3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 19.118 bodova.

(Agencije)

You may also like

0 comments