Na europskim tržištima snažan rast cijena dionica

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle nakon što su čelnici eurozone, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor u vezi daljnje pomoći Grčkoj FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko podneva na dobitku 1,3 posto, na 1.563 boda. Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,66 posto, na 6.717 bodova, dok je frankfurtski DAX poskočio 1,55 posto, na 11.490 bodova, a pariški CAC za 2,07 posto, na 5.004 boda.

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su u ponedjeljak dogovor koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme. “Čelnici su postigli jednoglasno sporazum tako da pregovore o trećem programu pomoći mogu početi, uz stroge uvjete”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare nakon završetka summita koji je trajao 17 sati. Dogovor još moraju potvrditi parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claudde Juncker, pak, izjavio je da neće biti izlaska Grčke iz eurozone, dodavši kako je uvjeren da će grčka vlada i parlament biti u stanju prihvatiti sve odluke koje su dogovorene na samitu. “Za tržišta je očito pozitivno da je postignut dogovor između članica eurozone te da postoji atmosfera suradnje. Ipak, postoji još mali rizik vezan uz izvršenje dogovorenog, koji bi mogao izazvati volatilnosti na tržištu”, izjavio je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja pri BNP Paribas Fortis Global Marketsa u Bruxellesu.

Najviše su porasle cijene dionica banaka, u prosjeku za 1,6 posto, a najveće pojedinačne dobitnice bile su dionice Societe Generale, Credit Agricole i Unicredita, s rastom cijena između 1,8 i 2,5 posto. Po ocjeni stratega pri KBC Asset Managementu Ronnyja Claeysa, u dugom roku investitori će pokušati dobiti odgovore na pitanja poput onoga riješava li fundamentalno postignuti dogovor između Atene i kreditora pitanje grčke zaduženosti.

You may also like