Na dnevnom redu su pregovori o kadrovskim pitanjima

HDZ i Most danas nastavljaju razgovore o sastavljanju nove Vlade, a sada bi konačno trebala završiti prva faza pregovora koja se odnosila na Mostovih sedam jamstava.

Idući krug pregovora odnosit će se na zajedničke programske točke HDZ-ova i Mostova izbornog programa koje bi trebale biti osnova programa buduće Vlade. Osim toga, HDZ-u i Mostu predstoje razgovori o ustroju Vlade, odnosno podjeli ministarstava, što će, očito, biti najteža faza dogovora.

Večernji list objavio je da, prema neslužbenim informacijama, HDZ Mostu kani ponuditi četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade i može se očekivati da će to biti startna pozicija HDZ u pregovorima o podjeli ministarstava s Mostom. Kakav će biti konačan dogovor, ovisit će o pregovorima. HDZ-u predstoji najteža pregovaračka faza, a Plenković je u intervjuu prošloga tjedna naglasio da HDZ ima 61 mandat, a Most 13, tj. s prebjegom iz Živog zida u Klubu će imati 14 zastupnika.

Glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković, prije trećega je sastanka s Mostom komentirao je dosadašnji tijek pregovora, ali i druga aktualna politička pitanja, uključujući i jučerašnji referendum u Republici Srpskoj.

“Danas je treći put kako ćemo imati sastanak dviju skupina, HDZ-ove i Mostove. Inače, vrše se i pojedinačni pregovori, dinamika je dobra. Očekujem da će danas biti isto tako konstruktivan sastanak”, rekao je Jandroković, dodavši da se nada da će današnji sastanak značiti i dodatni korak prema formiranju većine u Saboru i buduće stabilne Vlade. Na pitanje hoće li se razgovarati o resorima i je li HDZ spreman Mostu ponuditi više od četiri ministarstva, Jandroković je rekao da još nije vrijeme za razgovor o toj temi. “Još uvijek razgovaramo programski, znači o 7 točaka koje je predložio Most. Otvorit ćemo razgovore i o ustrojstvu Vlade i o budućem programu Vlade. To je sad na dnevnom redu”, rekao je Jandroković.

Obzirom da je DIP danas objavio cjelovite rezultate izbora, a sutra počinju konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, novinare je zanimalo hoće li joj HDZ sutra odnijeti potpise. “O tome je još rano govoriti. Mi s našim partnerima, u prvom redu s Mostom, ali i s predstavnicima nacionalnih manjina, još uvijek razgovaramo. Bitno je da se sve napravi u ustavnim rokovima”, rekao je Jandroković, dodavši da ne želi davati procjene bez usuglašavanja s partnerima. “Dosadašnji razgovori su bili vrlo korektni, razgovarali smo konstruktivno i u dobroj vjeri i vjerujem da ćemo to i dogovoriti”, rekao je Jandroković za N1.

Razgovara se po radnim skupinama, u kojima se stručnjaci dogovaraju koje su najbolje formulacije za pretvaranje prijedloga Mosta u zakonske prijedloge. Odbacio je i mogućnost pregovora sa Živim zidom, kazavši da HDZ razgovara s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina, te da u razgovorima nema nikakvih drugih stranaka, a ponajmanje spomenutoga Živog zida.

Komentiravši referendum u Republici Srpskoj, Jandroković je kazao kako se radi o neustavnom referendumu. “Sve ovo što čini Milorad Dodik je opasno. Ozbiljno ugrožava i teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. S takvim stvarima se nije za igrati i vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti ove procese, jer su zaista opasni, ne samo za BiH, nego za cijeli prostor jugoistoka Europe, a onda i za cijelu Europu”, rekao je Jandroković.

You may also like

0 comments