Na čemu će se bazirati portugalsko predsjedanje Unijom

Borba protiv klimatskih promjena

Prevladavanje klimatske krize ključno je za oporavak Europske unije od posljedica pandemije, istaknula je u ponedjeljak Maria Paula Vieira Leal da Silva, portugalska veleposlanica u Hrvatskoj.

Sudionici webinara “Portugalsko predsjedanje Vijećem EU-a”, u organizaciji Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska, zaključili su da se gospodarski oporavak Europe od koronakrize treba temeljiti na brizi o klimi i ekologiji.

“Provedba Zelenog plana s ciljem poticanja gospodarstva i borbe protiv klimatskih promjena naš je temeljni prioritet”, naglasila je Leal da Silva komentirajući ciljeve portugalskog predsjedništva.

“Odobrenje prvog Zakona o klimi, smanjenje emisija stakleničkih plinova te razvoj plavog (oceanskog) gospodarstva temelj su naše budućnosti”, dodala je.

Budući da klimatske promjene i ekološke katastrofe predstavljaju prijetnju egzistenciji Europe i svijeta, donošenjem europskog propisa o klimi, briga o klimi i prirodi bit će zakonska obveza svih država članica.

Time će u zakonodavstvo biti uveden središnji cilj Zelenog plana, a to je da do 2050. godine Europa postane klimatski neutralna, što će pozitivno utjecati na održivost europskog gospodarstva.

Ključni koraci u realizaciji plana su smanjenje neto emisija, ulaganje u zelene tehnologije te zaštita okoliša.

Portugalsko predsjedništvo se osim zelene Europe, zalaže i za promicanje otporne, socijalne, digitalne i globalne Unije.

Tako se uz poboljšanja u području klime, očekuje napredak i po pitanju digitalnih inovacija i tranzicije, jačanja ekonomije, socijalnih prava europskih građana te osnaženja multilateralnih odnosa.

Sukladno tome, portugalski slogan glasi “Vrijeme je za ostvarivanje rezultata: Pravedan, zelen i digitalan oporavak”.

You may also like

0 comments