Na buzama su u fokusu poruke iz FED-a i rezultati kompanija

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, dok je Nasdaq indeks oslabio zbog oštrog pada cijene dionice Applea. Dow Jones ojačao je 0,28 posto, na 18.041 bod, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.095 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,51 posto, na 4.863 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u komunalnom i telekom sektoru, koje obično rastu kada se očekuje da će kamatne stope biti niske. A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, kao što se i očekivalo. U priopćenju su poručili da se situacija na američkom tržištu rada poboljšala, ali da se rast gospodarstva usporio. Poručili su i da pažljivo prate kretanje inflacije i razvoj globalne gospodarske i financijske situacije.

Analitičari su iz toga zaključili da su čelnici Feda pozitivni po pitanju američkog gospodarstva i da je ostavljena mogućnost za povećanje kamata u lipnju. No, većina njih ipak procjenjuje da Fed neće povećati cijenu novca prije rujna zbog usporavanja rasta gospodarstva. A to znači da se nastavlja razdoblje jeftinog novca, što je pozitivno za tržište kapitala. “Fed je, po mojem mišljenju, zauzeo nešto čvršći stav nego u prethodnom priopćenju, no u tome nema ništa što bi trebalo zabrinuti tržište”, kaže John Bailer, portfelj menadžer u fondu The Boston Company Asset Management.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago porasli, Nasdaq indeks našao se pod pritiskom pada cijene dionice Applea za više od 6 posto. Dan prije taj tehnološki div izvijestio je o prvom padu kvartalnih prihoda na godišnjoj razini u posljednjih 13 godina, što je posljedica prvog pada prodaje iPhonea od 2007. godine kada je na tržište izbačen prvi model tog pametnog telefona. Time se Apple pridružio drugim tehnološkim divovima, kao što su Google i Microsoft, koji su također u prvom tromjesečju ostvarili slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Međutim, jučer je Facebook prekinuo taj trend, izvijestivši o većem nego što se očekivalo rastu prihoda i dobiti, pa je nakon zatvaranja tržišta u produženom trgovanju cijena dionice te društvene mreže skočila više od 8 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 6.319 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 10.299 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 4.559 bodova.

You may also like