Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer se trgovalo oprezno zbog pada cijena nafte i anemičnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 21 bod, ili 0,13 posto, na 16.391 bod, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.917 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,38 posto, na 4.504 boda. Nakon snažnog rasta cijena dionica na početku tjedna, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, ponajviše zbog toga što su cijene nafte ponovno u silaznoj putanji.

Početkom tjedna cijene ′crnog zlata′ snažno su porasle, nakon vijesti da je nekoliko najvećih svjetskih proizvođača postiglo dogovor o zadržavanju proizvodnje na razinama od siječnja, no posljednjih dana entuzijazam ulagača sasvim je splasnuo.

Jučer su cijene nafte pale više od 3,5 posto, što je pritisnulo dionice u energetskom sektoru, koji je izgubio 0,4 posto. “Vidimo da su cijene nafte ponovno popustile i to je pritisnulo tržište. Uz to, posljednjih dana ne ohrabruju ni poslovni rezultati kompanija, posebice ne iz trgovačkog sektora”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates.

Nakon što je dan prije najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart razočarao ulagače slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim izvješćem, jučer je i Nordstrom objavio anemične rezultate, pa je cijena dionice tog trgovačkog lanca pala 6 posto.

S druge strane, među najvećim je dobitnicama bila dionica Applied Materialsa, s rastom cijene za 7 posto, jer je ta tehnološka kompanija povećala procjene poslovnih rezultata u tekućem tromjesečju.

Podršku tržištu posljednjih dana pružaju nešto bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji su ublažili strahovanja ulagača od naglog usporavanja rasta američkog gospodarstva. “U prvim tjednima ove godine objavljeno je niz zabrinjavajućih pokazatelja, no ovoga je tjedna bilo nekoliko podataka koji ukazuju na poboljšanje situacije u gospodarstvu”, kaže Tony Roth, direktor u tvrtki Wilmington Trust.

Premda se posljednjih dana na Wall Streetu trguje oprezno, burzovni su indeksi, zahvaljujući snažnom skoku u utorak i srijedu, zabilježili najveći tjedni skok u ovoj godini.

Dow Jones ojačao je u proteklih tjedan dana 2,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2,8, a Nasdaq indeks 3,8 posto. Unatoč snažnom rastu protekloga tjedna, od početka godine S&P 500 indeks i dalje je na gubitku – 6,2 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 5.950 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 9.388 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.223 boda.

Related Posts