Nova izvješća o inflaciji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europski ulagači bili oprezniji.

Na početku tjedna ulagači su bili na oprezu jer nisu željeli riskirati uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u, pa su indeksi stagnirali.

Novi podaci o inflaciji bili su u skladu s očekivanjima.

U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, nove rekordne razine S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su krajem tjedna jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer se ovoga tjedna očekuju komentari čelnika središnjih banaka o inflaciji, ali i novi gospodarski podaci koji bi mogli usmjeriti tržište.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog oštrog pada.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago pale jer ulagači s opreznom čekaju vijesti o novim poticajima, s obzirom da rast gospodarstava u regiji nije baš impresivan.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,04 posto, na 83,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 79,80 dolara.

Related Posts