Na burzama snažniji pad energetskih dionica

FED bi mogao izazvati recesiju?

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači i dalje nesigurni, s obzirom da će Fed nastaviti povećavati kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju.

U utorak su burzovni indeksi skočili više od 2 posto, već 10. put od početka godine, no dosad su svaki put brzo izgubili te dobitke i skliznuli još niže.

U srijedu su indeksi izgubili dio dobitaka od prethodnoga dana i ponovno se trgovalo vrlo nestabilno, kao i prethodnih tjedana, jer ulagači nisu sigurni da je najgore prošlo i da slijedi oporavak tržišta.

Od početka godine S&P 500 indeks pao je više od 20 posto i zaronio u područje ‘medvjeda’.

Posljedica je to povećanja kamatnih stopa američke središnje banke kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto.

Od ožujka je Fed povećao ključne kamate za 1,5 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell u izvješću Kongresu kazao da je središnja banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto i održi snažno tržište rada.

No, priznao je i da postoji mogućnost recesije.

Niz analitičara već dulje vrijeme upozorava da zbog brzog i oštro povećanja kamatnih stopa slijedi usporavanje rasta gospodarstva, pri čemu rastu rizici od recesije.

I to ne samo recesije u američkom, nego i svjetskom gospodarstvu jer i u mnogim drugim zemljama središnje banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Osim visoke inflacije i rasta kamata, ulagače zabrinjavaju i posljedice rata u Ukrajini te poremećaji u nabavnim lancima, stoga nisu baš skloni rizičnijim investicijama, kao što su dionice.

Najviše su jučer pale, u prosjeku 4,2 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Na europskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da središnje banke povećavaju kamatne stope, što će usporiti rast svjetskog gospodarstva.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, dok su cijene nafte pale na najniže razine u više od mjesec dana jer se ulagači plaše da će povećanje kamata središnjih banaka zbog visoke inflacije izazvati recesiju.

Cijene su nafte, pak, osjetno pale drugi dan zaredom, pa su skliznule na najnižu razinu u više od mjesec dana.

Trgovci se, naime, plaše slabljenja potražnje, s obzirom da zbog visoke inflacije središnje banke povećavaju kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju svjetskog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 2,52 posto, na 108,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,73 posto, na 103,30 dolara.

You may also like