Na burzama predah uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer su se ulagači, nakon pet dana rasta tržišta, odlučili na predah dok čekaju početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.
Dow Jones oslabio je 0,02 posto, na 23.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 posto, na 2.596 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 6.971 bod. Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno jer su u prethodnih pet dana cijene dionica porasle, što je njihov najduži pozitivni niz od rujna prošle godine. Zahvaljujući tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,4 posto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 3,45 posto.

Poticajno je ovoga tjedna na tržište utjecala ponovljena poruka predsjednika Feda Jeromea Powella kako će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata. Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom ozračju. „Čini se da su ti rizici sada više pod kontrolom”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna nastavljen oporavak najveće svjetske burze. Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nastavka agresivnog povećanja kamata Feda, uoči božićnih blagdana S&P 500 indeks skliznuo je na najniže razine u 20 mjeseci. No, od tada je taj indeks ojačao oko 10 posto.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će poslovni rezultati američkih kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje. S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 6.918 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 10.887 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 4.781 bod.

No, u cijelom tjednu cijene su dionica na europskim burzama porasle, pa je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio 1,7 posto.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak, 21. dana prekida rada dijela savezne vlade, da neće “tako skoro” proglasiti izvanredno stanje na temelju kojega bi imao iznimne ovlasti.

“Bilo bi mi najlakše proglasiti izvanredno stanje”, ali “neću to učiniti tako skoro jer je na Kongresu da djeluje”, rekao je Trump na okruglom stolu o sigurnosti na granici. Ne nazire se nikakav dogovor između republikanskog predsjednika koji s 5,7 milijarda dolara želi financirati izgradnju zida na granici s Meksikom koji bi spriječio ilegalne ulaske imigranata i demokrata koji se žestoko protive tom projektu.

Dijelovi američke vlade su u blokadi od 22. prosinca nakon što je isteklo financiranje. Ponovio je da je voljan razmotriti veliku reformu imigracije ali da će to učiniti tek nakon što dobije financijska sredstva za zid.

You may also like

0 comments