Na burzama porasli najvažniji indeksi

Najviše razine u devet mjeseci

Na Wall Streetu najvažniji indeksi u četvrtak su porasli, pri čemu S&P i Nasdaq na najviše razine u zadnjih devet mjeseci, jer su znaci usporavanja pritisaka na rast plaća ojačali nade da će Fed u lipnju pauzirati s daljnjim dizanjem kamatnih stopa.

Pritom su S&P i Nasdaq dosegnuli najviše razine od kolovoza 2022. jer investitore ohrabruje postupno prizemljivanje gospodarstva. Naime, zadnje brojke govore o tek umjerenom porastu zahtjeva za naknadu radi nezaposlenosti u prošlome tjednu.

Nadalje, agencija ADP izvijestila je da rast plaća u privatnom sektoru usporava, dok je ameirčko ministarstvo rada izvijestilo da je cijena rada po jedinici proizvodnje u prvom tromejsečju porasla 4,2 posto, čime je naniže revidiralo svoju prvu procjenu o rastu za 6,3 posto, objavljenu u svibnju.

Očekivanja tržišnih sudionika sada se kreću na otprilike 74 posto šanse da Fed neće 14. lipnja podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već da će pauzirati s ciklusom zaoštravanja monetarne politike.

Podizanje kamatnih stopa, naime, ne pogoduje tržišru dionica je poskupljuje troškove financiranja kompanija, usporava potrošnju, a također i odlijeva dio kapitala iz dionica u druge oblike ulaganja, poput obveznica.

Fokus investitora premješta se na izvješće o nezaposlenosti američkog ministarstva rada, koje će biti objavljeno u petak, a koje će odrediti hoće li Fed na svojoj ovomjesečnoj sjednici i dalje podizati kamatne stope ili će pauzirati s time.

Investitori su si dali oduška i nakon što je i Senat usvojio Zakon o fiskalnoj odgovornosti, pošto je to dan ranije učinio i Zastupnički dom, čime je suspendirana granica zaduživanja američke vlade od 31.400 milijardi dolara samo nekoliko dana prije krajnjeg roka 5. lipnja, koji je postavila američka ministrica financija Janet Yellen, čime je spriječen mogući bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva.

Najzaslužnija za rast S&P-a bila je dionica proizvođača čipova Nvidie, čija je cijena skočila 5,1 posto, poduprta njezinom prognozom o rastu prihoda od prodaje čipova povezanih s umjetnom inteligencijeom. Ipak, kompanija nije uspjela ponovno premašiti tržišnu kapitalizaciju od tisuću milijardi dolara, koju je premašila početkom tjedna.

Na europskim burzama u petak prijepodne indeksi su porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica rudarskih i nekretninskih kompanija, a za veću sklonost investitora rizičnijoj imovini zaslužno je usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u američkom Kongresu i nadi da bi Fed ovoga mjeseca mogao pauzirati s podizanjem kamatnih stopa.

Na Zagrebačkoj burzi u petak se očekuje mirno trgovanje, uz skroman promet i stagnaciju Crobexa, koji su na putu tjednih dobitaka pod utjecajem rasta svjetskih burzi.

Na azijskim burzama u petak su cijene dionica porasle, prateći dobitke na Wall Streetu, uslijed rastućih očekivanja da će Fed pauzirati ovoga mjeseca s ciklusom podizanja kamatnih stopa, što je poduprlo apetit investitora za rizičniju imovinu poput dionica, dok je dolarov indeks na putu najlošije tjedne izvedbe od ožujka.

You may also like