Na burzama pali indeksi energetskog sektora

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 blago pali zbog nesigurnosti ulagača u vezi kamata Feda, dok je Nasdaq porastao, zahvaljujući usponu cijene Applea.

Dow Jones oslabio je 0,18 posto, na 18.034 boda, a S&P 500 indeks 0,06 posto, na 2.125 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,36 posto, na 5.173 boda. Uspon Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice Applea za 3,6 posto jer su dobri rezultati prodaje novog iPhonea pobudili nadu da će novi model tog ključnog proizvoda Applea zaustaviti pad njegovih prihoda.

Cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti dosegnula je najviše razine u ovoj godini, pa je vrijednost Applea na tržištu ponovno premašila 600 milijardi dolara.

S druge strane, znatno je, 1,15 posto, jučer pao S&P indeks energetskog sektora, pri čemu je cijena dionice Exxona skliznula 0,7 posto. Posljedica je to pada cijena nafte za 2 posto, nakon izvješća o snažnom rastu zaliha naftnih proizvoda u SAD-u protekloga tjedna, što potvrđuje da je ponuda ′crnog zlata′ i dalje veća od potražnje.

Analitičari kažu da su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa uoči redovne sjednice čelnika američke središnje banke 20 i 21. rujna. Naime, dio čelnika Feda smatra da treba pričekati s povećanjem kamata dok se rast američkog gospodarstva ne ubrza, dok drugi drže da bi kamate trebalo povećati već u rujnu kako bi se spriječilo jačanje inflacije.

Analitičari smatraju da je malo vjerojatno da će Fed povećati kamate već u rujnu, no vrlo je izgledno da će to učiniti u prosincu. “Na tržištu vidimo mali prikaz onoga što će se dogoditi kada Fed doista poveća kamate. Ulagači počinju mijenjati svoje portfelje u skladu s time”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Cornerstone Financial Partners.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6.673 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 10.378 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.370 bodova.

You may also like

0 comments