Na burzama optimizam kako će se izbjeći recesija

Dobri makroekonomski podaci

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer su makroekonomski podatci potaknuli nadu da bi gospodarstva SAD-a i eurozone mogla izbjeći recesiju unatoč visokoj inflaciji i rastu kamatnih stopa.

Za rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju. U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2,9 posto na anualiziranoj razini, blago iznad očekivanja analitičara. Pritom su inflacijski pritisci popustili, a tržište je rada i dalje solidno čvrsto, premda je potražnja ponešto oslabjela. Sve je to, kaže David Carter, direktor u JPMorgan Private Bank, mač s dvije oštrice, jer bi Fed mogao zadržati ključne kamate na restriktivnim razinama duže vrijeme.

Ulagači se nadaju da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate podignuti za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici. U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči daljnjeg povećanja kamata niza središnjih banaka ovoga tjedna. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, na što ukazuje mršav promet, dok Crobexi prate pad europskih burzovnih indeksa.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči odluka središnjih banaka o kamatnim stopama, a nakon snažnog rasta tržišta u prvim tjednima ove godine.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon blagog pada prošloga tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,35 posto, na 86,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,32 posto, na 79,95 dolara.

You may also like