Na burzama oprez nakon upozorenja EasyJeta

Na europskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer je ulagače zabrinulo upozorenje zrakoplovne kompanije easyJet da će u ovoj godini ostvariti znatno manju dobit nego što se prije procjenjivalo.

Britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik EasyJet upozorio je u četvrtak da očekuje gotovo za trećinu nižu godišnju dobit zbog pada britanske funte, terorističkih napada i prekomjernih tržišnih kapaciteta.

U EasyJetu procjenjuju da će im godišnja dobit prije poreza biti oko 28 posto manja i iznosit će između 490 i 495 milijuna funti (556 i 562 milijuna eura). “Na nas ove godine nesrazmjerno utječu izvanredni događaji no naša izvrsna mreža, inicijative usmjerene na kontrolu troškova i poticanje prihoda, kao i naša jaka bilanca podupiru naše povjerenje u pogledu poslovanja”, istaknula je izvršna direktorica Carolyn McCall.

Među pozitivnim rezultatima iz EasyJeta izvješćuju da su u tri mjeseca do kraja rujna, u četvrtom fiskalnom tromjesečju, prevezli rekordna 22 milijuna putnika unatoč “velikim vanjskim šokovima” koji su pogodili sektor zračnog putničkog prijevoza.

“EasyJet je zabilježio snažne poslovne rezultate u teškim uvjetima za sve europske zrakoplovne prijevoznike”, konstatiraju u britanskoj kompaniji, izdvajajući u tromjesečnom razdoblju “veliki poremećaj, promjene u valutnim tečajevima koje su utjecale na troškove turističkih putovanja”, te prigušenu potražnju zbog terorističkih događaja i povećanje tržišnih kapaciteta pod utjecajem niskih cijena goriva.

U britanskom prijevozniku procjenjuju utjecaj slabljenja funte na dobit u ovoj godini na nekih 90 milijuna funti. Dosada su ga procjenjivali na 40 milijuna funti.

Funta je oslabila nakon britanskog referenduma krajem lipnja o izlasku iz Europske unije. Ovog tjedna britanska je valuta kliznula na novu najnižu razinu prema dolaru u 31 godinu nakon što je premijerka Theresa May obećala da će do kraja sljedećeg ožujka započeti postupak izlaska Britanije iz EU.

Pad vrijednosti funte pritišće rezultate EasyJeta jer podiže cijenu kerozina, izraženu u američkim dolarima, povećavajući troškove pogona zrakoplova.

EasyJet će godišnje rezultate za fiskalnu godinu do kraja rujna objaviti sredinom studenoga.

You may also like

0 comments