Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skočile gotovo 2 posto, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodnih dana, no trgovalo se nesigurno zbog mogućih posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Dow Jones skočio je 1,82 posto, na 16.351 bod, dok je S&P 500 porastao 1,83 posto, na 1.948 bodova, a Nasdaq indeks 2,46 posto, na 4.749 bodova.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom, 2,6 posto, što se zahvaljuje skoku cijena Microsofta i Applea za 3,7, odnosno 4,3 posto. No, to je, kažu analitičari, samo korekcija cijena dionica, nakon što su dan prije pale gotovo 3 posto, a u kolovozu više od 6 posto, što je bio njihova najveći mjesečni gubitak od 2012. godine.”Ovaj današnji skok cijena ne predstavlja oporavak. To je tržišna nestabilnost, nervoza, to je nemogućnost procjene smjera tržišta. Ovakvu nestabilnost očekujem sve do listopada”, kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longhow Asset Management.

Oštar pad cijena dionica posljednjih dana posljedica je naznaka naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Uz to, ulagači se plaše da će američka središnja banka već u rujnu, po prvi puta od 2006. godine, povećati ključne kamatne stope. Time bi tržište izgubilo podršku rekordno jeftinog novca koje je godinama poticalo cijene dionica.

Ipak, ulagači se nadaju da bi čelnici Feda na sjednici polovicom ovoga mjeseca, zbog potresa na financijskim tržištima, mogli odgoditi povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine dok se tržišta ne smire. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 9,1 milijardu. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, na 6.083 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 10.048 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.554 boda.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, nakon tri dana pada, no trguje se oprezno unatoč jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Australiji su, pak, skliznule oko 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio tek u blagom plusu.

Azijske je ulagače ponešto ohrabrio jučerašnji skok Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu za gotovo 2 posto. No, time su samo nadoknadili dio gubitaka od prethodnih dana i nitko nije siguran da to predstavlja zaokret negativnog trenda. “Ovaj skok cijena ne predstavlja oporavak. To je tržišna nestabilnost, nervoza, to je nemogućnost procjene smjera tržišta. Ovakvu nestabilnost očekujem sve do listopada”, kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longhow Asset Management.

Oštar pad cijena dionica posljednjih dana bio je posljedica naznaka naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Danas su, pal, ulagači pošteđeni loših vijesti iz Kine jer se zbog praznika do kraja tjedna u toj zemlji ne radi. Međutim, ulagači su na oprezu jer se plaše da će američka središnja banka već u rujnu, po prvi puta od 2006. godine, povećati ključne kamatne stope. Time bi tržište izgubilo podršku rekordno jeftinog novca koje je godinama poticalo cijene dionica.

Ipak, postoji nada da bi čelnici Feda na sjednici polovicom ovoga mjeseca, zbog potresa na financijskim tržištima, mogli odgoditi povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine. A zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, posljednjih dana izuzetno osciliraju i cijene sirovina. Cijene su nafte, nakon što su krajem prošloga mjeseca skočile gotovo 25 posto, posljednjih dana ponovno pod pritiskom. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala 1 posto, na 49,45 dolara, odmaknuvši se od 54,30 dolara, najviše razine u mjesec dana dosegnute u ponedjeljak. Ipak, još je prilično udaljena i od najniže razine u šest i pol godina od 42,23 dolara, na koju je pala polovicom kolovoza.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog špekulacija da američki Fed neće već u rujnu povećati kamatne stope nego pričekati smirivanje financijskih tržišta. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara dosegnuo je jutros 120,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,15 jena.

Related Posts