Na burzama mirno, ulagači se nadaju da FED neće podizati kamate

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer su slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u potaknuli nadu da Fed ipak neće podići kamatne stope već u rujnu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,5 posto, na 18.491 bod, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.179 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 5.249 bodova. S&P 500 indeks tako je porastao po prvi puta u zadnja tri tjedna.

Otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u osjetno je usporilo u kolovozu, nakon dva uzastopna mjeseca intenzivnijeg zapošljavanja. Američki poslodavci u kolovozu su neto otvorili 151.000 novih radnih mjesta, nakon 275 tisuća u srpnju, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u u kolovozu se zadržala na 4,9 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će u kolovozu biti otvoreno oko 180 tisuća novih radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 posto.

Vjerojatnost od podizanja kamatnih stopa u rujnu i prosincu znatno je porasla od kraja prethodnoga tjedna kada su predsjednica Feda Janet Yellen i potpredsjednik Stanley Fischer signalizirali moguće podizanje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

Stoga je ulagače u dionice krajem tjedna razveselilo slabije od očekivanja izvješće o zapošljavanju u SAD-u, jer smatraju da bi sada Fed mogao pričekati do prosinca s podizanjem kamatnih stopa. “Investitori na dioničkim tržištima malo su odahnuli jer broj zaposlenih nije premašio brojku od 200.000. Na dioničkima tržištima procjenjuje se da će Fed podići kamatu još jednom do kraja godine, no ako počnu percipirati da će uslijediti serija povećanja, i da će se dogoditi prije a ne kasnije, tada će započeti nervoza”, ocjenjuje Sean Lynch, strateg pri Wells Fargo Investment Institute.

Trgovci su sada smanjili svoja očekivanja da bi Fed već u rujnu podignuo kamatne stope, i to s 36 posto, koliko su procjenjivali tjedan dana prije, na 21 posto. Ipak, vjerojatnost od njihova podizanja u prosincu znatno je viša i kreće se oko 54,2 posto, No, ponešto se smanjila od kraja prethodnoga tjedna, kada je iznosila 63,7 posto.

Okruženje s niskim kamatnim stopama pozitivno je za ulaganje u dionice, jer one tada nose više prinose u odnosu na obveznice i gotovinu, a kompanije imaju niže troškove financiranja.

Na europskim su burzama cijene dionica zbog toga dosegnule najviše razine od kraja svibnja. Paneuropski STOXX 600 dotaknuo je 350 bodova, najvišu razinu od kraja svibnja, a samo u petak skočio je za 2 posto, što je njegov najveći dnevni postotni rast od kraja lipnja. No, od početka godine i dalje je u minusu oko 4 posto.

Londonski Ftse protekloga je tjedna ojačao 0,8 posto, na 6.894 boda, frankfurtski DAX za 0,9 posto, na 10.683 boda, a pariški CAC za 2,3 posto, na 4.542 boda. Tokijski Nikkei, pak, porastao je protekloga tjedna 3,45 posto, na 16.925 bodova.

You may also like

0 comments