Na burzama daljnji pritisak tehnoloških kompanija

Rotacije na tržištu

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones porastao, zahvaljujući napretku Kongresa prema novim poticajnim mjerama, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog daljnjeg pritiska na dionice tehnoloških kompanija.

Pad indeksa posljedica je nastavka rotacije na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

Taj trend traje već tjednima, pa je Nasdaq indeks jučer zaronio u područje korekcije, odnosno skliznuo je više od 10 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 12. veljače. Pritom su najviše pale cijene dionice Applea, Nvidie, Tesle i Alphabeta.

S druge strane, Dow Jones indeks primaknuo se rekordnoj razini, zahvaljujući rastu cijena dionica u financijskom, industrijskom, rudarskom i drugim sektorima, koji su osjetljivi na gospodarska kretanja, nakon velikog koraka naprijed u donošenju novih poticajnih mjera.

U subotu je, naime, Senat prihvatio paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara, pa bi, nakon usuglašavanja u Zastupničkom domu, do kraja tjedna predsjednik Joe Biden trebao potpisati taj zakon.

Međutim, povećana državna potrošnja i ubrzanje oporavka gospodarstva od koronakrize mogli bi potaknuti rast inflacije, pa se prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših razina u godinu dana. Stoga se ulagači plaše da bi američka središnja banka mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Njemačke tvorničke narudžbe porasle su u siječnju snažnije nego što se očekivalo, zabilježili su u petak službeni podaci statističkog ureda Destatis koji je izvijestio da su tvorničke narudžbe u siječnju porasle 1,4% u odnosu na prethodni mjesec. Pri tome, pad domaćih narudžbi iznosio je 2,6%, dok su inozemne narudžbe zabilježile rast od 4,2%.

Američki poslodavci dodali su u veljači 379 tisuća radnih mjesta, što je stopu nezaposlenosti za veljaču spustilo na 6,2%. U izvješću od petka ističe se kako je tempo oporavka tržišta rada SAD-a i dalje otežan zbog aktualne pandemije koronavirusa. Stopa nezaposlenosti prije pandemije u SAD-u iznosila je 3,5%. Plan predsjednika Joea Bidena vrijedan 1,9 bilijuna dolara odobren je u subotu, unatoč tome što su svi Republikanski predstavnici glasali protiv. Plan u Senatu odobren je s 50 glasova ‘za’ i 49 glasova ‘protiv’. Paket uključuje 350 milijardi dolara državnim i lokalnim vlastima, oko 130 milijardi dolara školama, 49 milijardi dolara za testiranje i istraživanje Covida-19, 14 milijardi dolara za distribuciju cjepiva.

S druge strane, predviđeno je 300 dolara tjedno za produžene naknade za 9.5 milijuna ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara. Danas su na rasporedu objave podataka industrijske proizvodnje u Njemačkoj za siječanj

Te je strahova pokušala otkloniti ministrica financija Janet Yellen, kazavši kako će novi paket poticaja podržati vrlo snažan oporavak gospodarstva, ali da ne očekuje jačanje inflacije zbog povećane potrošnje.

No, analitičari kažu da bi tehnološki sektor i dalje mogao biti pod pritiskom jer te su dionice vrlo osjetljive na rast prinosa, s obzirom da njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa na obveznice te dionice gube na privlačnosti.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje se stagnacija Crobexa, nakon njegova skoka za više od 0,9 posto dan ranije pod utjecajem prelijevanje pozitivnog sentimenta s globalnih tržišta, a i promet bi mogao ostati skroman.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nade u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva podržavaju tržišta, dok ih pritišću strahovanja od jačanja inflacije i korekcija cijena dionica u tehnološkom sektoru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,3 i 0,5 posto.

Na azijskim se burzama trguje slično kao jučer na Wall Streetu. Posljedica je to nastavka rotacije na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, dosegnuvši najvišu razinu od kraja studenoga prošle godine.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,4 posto, na 65,32 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 68,57 dolara.

You may also like

0 comments