Na burzama cijene dionica energetskih tvrtki porasle treći dan za redom

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina. Dow Jones ojačao je 185 bodova, ili 1,06 posto, na 17.602 boda, dok je S&P 500 porastao 1,24 posto, na 2.064 boda, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 5.045 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte porasle drugi dan zaredom, odmaknuvši se od najnižih razina u 11 godina, na koje su pale u ponedjeljak. Zahvaljujući tome, S&P indeks energetskog sektora skočio je jučer više od 4 posto, pa je smanjio gubitak od početka godine na 21 posto. “Na tržištu prevladava mišljenje kako su cijene nafte dosegnule dno, barem za neko vrijeme”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Cijene ‘crnog zlata’ pod pritiskom su od polovice prošle godine jer najveći svjetski proizvođači drže proizvodnju na gotovo rekordnim razinama, dok potražnja slabi zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. Snažno je, 2,3 posto, jučer skočio i S&P indeks rudarskog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina, nakon što su još nedavno kretale na najnižim razinama u više godina.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji ukazuju na nastavak stabilnog rasta američkog gospodarstva, nakon što je u trećem tromjesečju poraslo 2 posto. “Možemo govoriti o uobičajenom usponu Djeda Mraza na kraju godine. Ulagači se žele osjećati dobro i uljepšavaju svoje portfelje”, kaže Tim Ghriskey. No, kako se bliže božićni blagdani, obujam trgovanja je ispod prosjeka. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,4 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,5 milijardi.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, S&P 500 indeks sada je u plusu u odnosu na početak godine za 0,26 posto. Dow Jones i dalje je na gubitku, za 1,24 posto. U četvrtak se na Wall Streetu radi skraćeno, dok se u petak ne radi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,60 posto, na 6.240 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,28 posto, na 10.727 bodova, a pariški CAC 2,34 posto, na 4.674 boda.

You may also like

0 comments