MVEP: Hrvatska nije deblokirala srbijanske pregovore s EU

‘Hrvatska je dala pismenu sUglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima s EUropskom unijom’, neslužbeno saznaje RTS. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, pak, dobili smo sasvim drugačiju informaciju.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova doznajemo kako su navodi RTS-a ‘čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti’. Međutim, novinari su dobili poziv za briefing kod europskog povjerenika Johanesa Hahna, koji će, kako je navedeno, dati “pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije”, pa će se nakon toga o ovome više znati.

Podsjetimo, početkom svibnja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Bruxellesu, Hrvatska nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Hrvatski predstavnik rekao je tada da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba ukinuti regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i uvesti automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini, donosi N1.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uvjeti za otvaranje pregovora i da ih treba paralelno rješavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja potaknulo i rješavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u toj raspravi pokazale izvjesno razumijevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja lipnja.

You may also like