Multinacionalke će morati plaćati porez tamo gdje je dobit ostvarena

Europska komisija u četvrtak je predstavila paket mjera kojima želi onemogućiti multinacionalne tvrtke u izbjegavaju plaćanja poreza zloporabom različitih poreznih propisa u državama članicama. Kako mediji javljaju, Komisija temelji svoj pristup na načelu da porez na dobit treba plaćati tamo gdje je dobit ostvarena.

Ljudi moraju početi vjerovati da porezna pravila jednako vrijede za sve pojedince i poduzeća. Poduzeća moraju pošteno plaćati svoj dio poreza tamo gdje se njihova gospodarska aktivnost zaista i odvija. Europa može postati globalni predvodnik u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Za to je potrebno koordinirano europsko djelovanje kako bi se izbjegla situacija da se u 28 država članica provodi 28 različitih pristupa, izjavio je potpredsjednik Komisije nadležan za euro Valdis Dombrovskis.

Svake godine gubimo milijarde eura zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Taj bi se novac mogao iskoristiti za javne usluge, škole i bolnice, ili za otvaranje novih radnih mjesta te gospodarski rast. Zbog toga građani Europe i poduzeća koji pošteno podmiruju svoje obveze na koncu plaćaju više poreze. To je neprihvatljivo i stoga radimo na rješavanju problema. Danas poduzimamo važan korak prema osiguranju ravnopravnih uvjeta za sva poduzeća u cilju pravednog i učinkovitog oporezivanja koje vrijedi za sve građane Europe, kaže povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Prijedlog Komisije uključuje stvaranje crnog popisa trećih država, koje djeluju kao porezne oaze, borbu protiv agresivnih planiranja velikih poduzeća te pobošljanje komunikacije i razmjene informacija među članicama o oporezivanju multinacionalih tvrtki.

Temeljno načelo oporezivanja jest da poduzeća trebaju plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit. U paketu se navode konkretni prijedlozi kako bi se pomoglo državama članicama da se to načelo i primijeni. Komisija predlaže Direktivu o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza s pravno obvezujućim mjerama za rješavanje problema povezanih s nekom od najčešćih metoda izbjegavanja plaćanja poreza. U preporuci o poreznim ugovorima savjetuje se države članice o najboljim načinima kako te ugovore zaštititi od mogućnosti zloporabe u skladu s pravom EU-a.

Prijedlogom se također želi uskladiti europske zakone s poreznim smjernicama koje je prošle godine pripremila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Zemlje OECD-a u listopadu su postigle dogovor o mjerama za ograničavanje smanjivanja porezne osnovice i premještanja dobiti (BEPS). Europski parlament također razrađuje preporuke o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza na dobit, piše Liderpress.

Povjerenik Moscovici izrazio je nadu da će Europski parlament i države članice, koji odlučuju o zakonskim prijedlozima, brzo prihvatiti predložene mjere. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je borbu protiv poreznih prijevara kao jedan od prioriteta svojeg programa. On je svoj mandat na čelu Komisije započeo u sjeni afere LuxLeaks, kad je otkriveno da su brojne multinacionalne tvrtke osnivale podružnice u Luksemburgu kako bi tamo mogle plaćati minimalne poreze umjesto plaćanja odgovarajućih poreza u onim zemljama gdje su ostvarivale dobit. Na čelu luksemburške vlade u to je vrijeme bio upravo Jean-Claude Juncker.

You may also like

0 comments