Home Energetika Mueller hvali energetsku obnovu kuća

Mueller hvali energetsku obnovu kuća

by Agencije

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller izjavio je u srijedu kako za energetsku obnovu zgrada vlada takav interes građana da se u mnogim gradovima više ne mogu pronaći skele za radove na zgradama.

“Zna li netko gdje ima za iznajmiti skele, jer ih više nema u Puli, Rijeci, Petrinji i drugim gradovima”, rekao je Müller na otvaranju konferencije “Energetska učinkovitost 2015.”, koju je u zagrebačkom Kongresom centru Forum organizirao Poslovni dnevnik.  Müller je podsjetio da je ove godine u energetsku učinkovitost uloženo dvostruko više novca nego lani i istaknuo da je Fond napravio nekoliko “drastičnih rezova” u način poslovanja.

Lani je bilo ugovoreno 1500 kuća, a do danas realizirano nešto manje od 1000. Ove su godine omogućili građanima da apliciraju direktno u Fond pa je dosad stiglo 12.000 prijava i potpisano 7345 ugovora. Ove godine samo za obiteljske kuće bit će potpisani ugovori u vrijednosti od 450 milijuna kuna, istaknuo je. Poticaji od 40 do 80 posto su među najvećima u Europi, a sredstva dolaze dobrim djelom iz EU. Fond je uspio krajem prošle godine dogovoriti retroaktivno dobivanje sredstava iz 2013. i 2014., čime je ove godine prihodovao preko 600 milijuna kuna, naglasio je Müller. “Tih 600 milijuna kuna povećalo je naš investicijski potencijal, a ovu će godinu Fond završiti sa stopostotnom realizacijom. U zadnje dvije i pol godine odobreno je ugovora za preko dvije milijarde, od toga je iz Fonda milijarda”, rekao je.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza podsjetio da su od 2012. godine sufinancirali projekte energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna, što je dvostruko više nego kroz četiri godine prije toga. Državnim poticajima pokrenuli smo energetsku obnovu za građane,  javni i komercijalni  sektor, istaknuo je Dokoza.

Related Posts