Mrtva utrka Narodne koalicije i HDZ-a

Hrvatski sabor nakon izbora 11. rujna mogao bi izgledati bitno drukčije nego nakon prošlih izbora ako je suditi prema velikom terenskom istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos na više od 4200 ispitanika – u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici.

Osim Mosta, kao treće opcije koja sada osvaja 12 mandata, kao znatno jači trećeputaši nego na prošlim izborima pojavljuju se Živi zid i koalicija Milana Bandića.

Tako bi ekipa Ivana Vilibora Sinčića kojoj se pridružila i odmetnuta Mostova trojka (Jedina opcija) mogla osvojiti osam mandata, a koalicija zagrebačkog gradonačelnika Bandića sedam. Bio bi to znatan skok u odnosu na prošli sastav Sabora kada je Živi zid imao samo jednog zastupnika, a Bandić dvoje. No s procjenama njihovih mandata treba biti oprezan jer Živi zid prema anketi ima dva sigurna mandata i osam graničnih (od tih osam šest je vjerojatnije da će dobiti pa ukupno ispada osam mandata), a Bandićeva koalicija dobiva sedam mandata od čega je pet sigurnih i pet graničnih mandata, ali od tih pet dva su vjerojatnija da bi mogao dobiti pa je ukupni očekivani zbroj sedam mandata za zagrebačkog gradonačelnika. No ankete su i uoči prošlih izbora Živom zidu davale znatno veću podršku, a na kraju su u Saboru imali samo jedan mandat iako su na izborima osvojili gotovo 100 tisuća glasova.

Bandić i Živi zid jedino su iznenađenje koja je pokazala anketa Nove TV, dok HDSSB gubi jedan mandat i ostaje na jednome, a mandat dobiva i lijevo orijentirana stranka Pametno.

Sabor bi tako u ovom mandatu trebao biti bez pravaša jer HSP AS koji je bio dio Domoljubne koalicije, a sada na izbore izlazi u koaliciji sličnog imena – Domovinskoj – ne ulazi u Sabor. Sa Saborom se pozdravljaju i Hrvatski laburisti koji s odlaskom prvog predsjednika Dragutina Lesara doživljava strmoglavi pad. Rast Živog zida i Bandićeve koalicije mora se negdje osjetiti pa tako anketa pokazuje da Most, za razliku od prošlih izbora, pada na 12 mandata (s tim da Most ima 11 sigurnih mandata i četiri granična pa bi u za sebe idealnim uvjetima mogli doći do 15 saborskih zastupnika). Kada je riječ o velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, odnosno Narodnoj koaliciji, u Saboru će zauzimati približno jednak broj mjesta – HDZ prema anketi dobiva 53 mandata (mogla bi im se pridružiti i tri mandata iz dijaspore što je 56 i time bi bili tri mjesta u minusu u odnosu na prošle izbore), a Narodna koalicija prema anketi može računati na 55 mandata. Ako im se pridruže i tri IDS-ova, onda bi lijevi blok imao 58 mandata budući da im je IDS prirodni saveznik, piše Večernji list.

0 comments