Mrsić: Otvaramo svaki tjedan pet stotina radnih mjesta

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (SDP) rekao je u ponedjeljak u Karlovcu, na tradicionalnome Sajmu poslova, da je u ovome trenutku jedan posto više zaposlenih osoba u Hrvatskoj nego u istom razdoblju prošle godine, da se u Hrvatskoj tjedno otvara 500 novih radnih mjesta, te da je gospodarska kriza iza nas.

“Zapošljava se podjednako u svim krajevima Hrvatske, stvorili smo okvir mjera preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji omogućava poslodavcima da otvaraju radna mjesta, a mjere programa ‘garancija za mlade’ daju dobre rezultate, te ćemo shodno njoj od 1. siječnja pustiti u primjenu mjeru za zapošljavanje građana starijih od 50 godina, rekao je Mrsić.

Što se pak tiče te teško zapošljive skupine – osoba starijih od 50 godina, ministar Mrsić najavio je da će za njih od 1. siječnja iduće godine stupiti na snagu nova poticajna mjera, Objasnio je da će poslodavci za zaposlenje starijih građana na neodređeno vrijeme, za period od tri do sedam godina, odnosno do umirovljenja, dobiti oslobađanje od plaćanja doprinosa na dohodak, tzv. bruto 2 doprinosa na plaću, u iznosu od 17,2 posto.

Govoreći o mirovinama Mrsić je rekao da su u ovome mandatu mirovine povećane za 4,7 posto, a nisu zbog krize, kako je to ranije činio HDZ, smanjivane. Ocijenio je kako je Vlada očuvala standard umirovljenika te istaknuo kako i ubuduće namjerava usklađivati mirovine s očekivanim rastom plaća u uvjetima očekivanoga blagog rasta troškova života. Osim toga, dodao je, u prvoj polovici 2016. godine počet će se ostvarivati pravo da supružnik, koji ima osobnu mirovinu, ima pravo i na dio mirovine svoga preminulog supružnika, ako je i on radio i uplaćivao doprinose u mirovinski sustav.

Pobrinuli smo se također, istaknuo je Mrsić, i za sugrađane koji nisu u životu imali šanse raditi ili nisu mogli dovoljno dugo raditi da bi stekli pravo na mirovinu, da koriste takozvanu socijalnu ili državnu, minimalnu mirovinu. Do sada su ti sugrađani imali pravo na alimentirane troškove života kroz sustav socijalne skrbi, ali ubuduće će to biti jedinstveno i na jednome mjestu.

Što se pak mladih tiče minsitar je izvijestio da ih je do sada 26 tisuća dobilo posao na neodređeno vrijeme, što znači, dodao je Mrsić, da će oni ostati u Hrvatskoj budući da su time dobili veliku socijalnu sigurnost, a ‘garancija za mlade’ je omogućila da 46 tisuća mladih ljudi stekne radno iskustvo u trajanju od godinu dana. Statistika kaže da se njih 60 posto zaposli nakon što prođe godina dana i to najčešće u realnom sektoru. “To je omogućilo da 15.500 mladih osoba, do 24 godine, bude zaposleno, odnosno gledano u postotku 2012. godine je među mladima bilo 52 posto nezaposlenih, a sada je to ispod 40 posto. Ukupno gledajući 77.000 mladih je u Hrvatskoj dobilo posao, što na određeno, što na neodređeno, dakle u Hrvatskoj se može naći posao”, rekao je Mrsić i izrazio zadovoljstvo što je na ovome sajmu većina izlagača upravo iz realnog sektora.

U Karlovcu je sada broj nezaposlenosti, prvi put unatrag dvadeset godina, ispod devet tisuća, rekao je predstojnik karlovačkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Žarko Vukobratović, a predsjednik Županijske komore Hrvatske gospodarske komore Zlatko Kuzman da je tome tako zahvaljujući razvijenoj karlovačkoj industriji. Iznio je Kuzman podatak da u ukupnom prihodu u Karlovačkoj županiji raste udio industrije te ona sada participira sa 59 posto, dok je prosjek u Hrvatskoj nešto ispod 20 posto.
“Industrijska tradicija prilika je za sve nezaposlene da nađu posao, te pozivam sve poslodavce koji to mogu da počnu širiti poslove i zapošljavati ljude”, rekao je Kuzman.

You may also like