Možemo zaključiti, neće biti novog Putina

Analiza
Ruske agencije TASS i Russia Today javljaju da ruska vlada, kako je objavio premijer Dimitrij Medvedev, podnosi ostavku nakon što je predsjednik Vladimir Putin u srijedu održao svoj tradicionalni godišnji govor o stanju nacije.

Putin je u svom govoru, između ostalog, predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava. Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade. Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

Za pojašnjenje situacije upitali smo dr. Sc. Branimira Vidmarovića, stručnjaka za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Puli, inače izvrsnog poznavatelja ruske politike.

„Ne može biti drugi Putin, nitko ne može biti kao Putin, ostat će zapamćen kao takav. Drugim riječima, širit će se ovlasti parlamenta, koji će imati veću ulogu u formiranju svih politika. U ustav će se zapisati novi konzultacijski organ, Državno vijeće, koji do sada nije imao velike ovlasti. Sada će se te ovlasti povećavati jer se pretpostavlja kako će se Putin „skloniti“ na tu funkciju, nakon dva uzastopna mandata na čelu Rusije. Sve prema uzoru na Kazakhstan, gdje je Nuserbajev otišao s mjesta predsjednika na mjesto čelnika Vijeća sigurnosti te zemlje, s većim punomoćima.“

Ruski predsjednik Vladimir Putin za novoga premijera imenovao je Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave, objavio je Kremlj.

Imenovanje novoga premijera Putin je poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost. Vlada premijera Dmitrija Medvedeva ranije je iznenada odstupila nakon što je Putin predložio opsežne ustavne promjene koje bi mu mogle omogućiti da zadrži vlast.

Znači li ovo kako je napuštena ideja potrage za novim Putinom?

„Moguće kako je tako, naime, novi ruski ustav ide u smjeru širenja konzultacijskog karaktera svih državnih tijela, napose izvršne i zakonodavne vlasti. Ako stupi na čelo državnog vijeća, Putin će biti dovoljno distanciran, a opet dovoljno involviran kako bi kontrolirao situaciju. Samom Medvedevu je bilo ponuđeno mjesto drugog čovjeka ruskog Vijeća sigurnosti, što on nije mogao prihvatiti budući je on sada premijer. Na taj se način Medvedevu želi onemogućiti kandidatura 2024. godine za predsjednika Federacije“, pojašnjava Vidmarović.

Dodaje kako sumnja kako ovo znači smanjenje moći Putina te je siguran kako je gubitnik cijelog ovog događaja i procedura koja će se dogoditi Dimitrij Medvedev.

„Ako se izglasaju ovakve promjene, Putin će isto kao i Nuserbajev teoretski moći otići na neku novu dužnost, a novi će predsjednik onda biti produkt šireg konsenzusa elita. Bojim se kako tu ima malo prostora za Medvedeva, zato je izgledao dosta nesretno danas. Ona riječ u ruskom ustavu „Zaredom“ kada se govori o mandatima ruskog predsjednika je između ostaloga i zbog toga da Medvedev ne može biti izabran više od dva puta“, zaključio je Vidmarović

You may also like