Može li Hrvatska postati važno energetsko čvorište

Hrvatska može postati važno europsko energetsko čvorište, ocijenjeno je u četvrtak u Splitu na međunarodnom forumu na kojem se raspravlja o geopolitičkim energetskim perspektivama.
“Hrvatska može postati važno čvorište na energetskoj karti Europe,” rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike zadužen za energetiku Ivo Milatić, obraćajući se sudionicima Drugog međunarodnog energetsko-bankarskog foruma “Europska unija-Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive,” koji danas počeo u Splitu i trajat će dva dana.

Milatić je posebice naglasio važnost Jadransko-jonskog plinovoda. Po njegovim riječima, tim plinovodom Hrvatska postaje kanal za promicanje širih energetskih interesa Europske unije prema trećim zemljama.

Načelnik sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju i Oceaniju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Ivan Velimir Starčević istaknuo kako Hrvatska nastoji svoje odnose, osim sa zemljama Europske unije, razvijati i s ostalim zemljama diljem svijeta, a to znači i sa zemljama u Aziji. “Europska unija i Azija su jedno zemljopisno tijelo i prirodno je da surađuju i budu čvrsto povezani,” rekao je Starčević.

Organizator skupa u Splitu je Institut za europske i globalizacijske studije (INEGS) čiji je direktor Anđelko Milardović. On je naglasio kako je forum smješten u okvir promišljanja “velikog preslagivanja svijeta na početku 21. stoljeća.”

“U previranjima i sukobima stoje interesi vezani za energetiku, koja se pojavljuje kao bitni sadržaj i meta politike, geopolitike i geoekonomije. Hrana, voda i energetika bitne su sastavnice svake nacionalne državne strategije,” istaknuo je Milardović.

You may also like