Može li Grbi preokrenuti trendove u korist SDP-a

U mreži prvog
SDP ima mnogo problema, od frakcijskih sukoba do potpune nezainteresiranosti za politiku. Proces obnove je moguć, ali će dugo trajati, zaključile su gošće emisije “U mreži Prvog”, političke komentatorice Ivanka Toma i Jasmina Popović. Odgovarale su i na pitanje – je li novi predsjednik SDP-a materijal za lidera te ima li karizmu?

Peđa Grbin izabran je za novog predsjednika SDP-a. Pred njim je mnogo zadataka, mora pomiriti klanove u stranci te pripremiti posrnulu stranku za lokalne izbore koji su praktično pred vratima – u svibnju 2021. godine.

– Mislim da Grbin može udahnuti novi život, ali na duge staze ništa neće ići preko noći. Ima puno problema, od frakcijskih sukoba do potpune nezainteresiranosti za politiku. Proces je moguć, ali će dugo trajati, ističe Ivanka Toma, politička komentatorica Jutarnjeg lista.

Jasmina Popović ističe da su pred novim predsjednikom SDP-a dva zadatka.

– Prvi je da stabilizira stranku, znamo da SDP funkcionira po principu uzburkanosti, a onda se primire i koncentriraju uoči svakih nadolazećih izbora. Drugi je zadatak pozicionirati se u političkom spektru kao lider opozicije, a to neće biti jednostavno s obzirom na to kako je SDP kotirao u zadnje vrijeme i kako je prolazio na izborima, ističe Jasmina Popović.

Popović dodaje da će SDP-ovci sada zatomiti neke svoje nesuglasice te pokušati ostvariti što je moguće bolji rezultat na lokalnim izborima. Kao problem ističe terenski rad te “podružnice koje su mrtve”.

– Postoje dijelovi Hrvatske gdje SDP više zapravo ne postoji, iako ima neku podružnicu.

Ima li Peđa Grbin karizmu postati jednoga dana predsjednik Vlade RH?

– Karizmu on nema. Poznat je široj javnosti, što se pokazalo na ovim izborima. Ima li energiju? Vjerujem da da. On mora graditi polako i strpljivo te tako voditi stranku. On to može, ali kao što rekoh, ne preko noći, smatra Ivanka Toma.

Popović dodaje da Grbin mora pokazati je li materijal za lidera, prije svega SDP-ovcima, a onda i biračima. Smatra da je SDP izgubio mnogo birača proteklih godina.

– Ne zaboravimo da Davor Bernardić također nije imao karizmu te po pitanju popravka stanja u stranci godinama nije napravio ništa, dodaje politička komentatorica HRT-a Jasmina Popović.

– Njegova je prednost što je iskusni saborski zastupnik, preuzet će Klub zastupnika SDP-a, ima priliku organizirati ih, dogovoriti politike s njima te onda pokušati kroz Sabor, što je glavna oporbena pozornica, sustavno i koncentrirano govoriti, ističe komentatorica Jutarnjeg dodajući da je prvi govor novoga predsjednika SDP-a bio ono što smo od njega i inače navikli.

Jasmina Popović dodaje da će Grbin morati dizati stranku “s dna, iz tog mrtvila” te da će novi predsjednik SDP-a morati pokazati je li materijal za političku borbu s Andrejom Plenkovićem.

U HDZ-u se pak boje širenja prostora ljevice, dodaje Popović, naglašavajući da Grbin također mora biti oprezan u odnosima s drugima na lijevoj strani kako si ne bi stvorio neprijatelje.

Prvi veliki problem za novoga vođu je Željko Sabo, član Predsjedništva, a koji je osuđen za političku korupciju.

– Njega se on želi riješiti, ali za sada vjerojatno ne zna kako. Željko Sabo je dobio tri tisuće glasova, Grbin je dobio pet i nešto tisuća, što govori da SDP-ovci ne vide problem u toj političkoj korupciji. Mislim da neće biti jednostavno riješiti ovu situaciju u vrhu stranke, dodaje Toma.

Vezano uz lokalne izbore u svibnju 2021., Popović ističe da je SDP jako tanak na mjestima kandidata u velikim gradovima poput Zagreba, Splita te Osijeka.

Komentatorice se slažu da će Andrej Plenković s Peđom Grbinom dobiti jednu jaču oporbu te da će njihovi obračuni biti zanimljivi.

– Grbin neće istupati s doskočicama, već s konkretnim političkim stavovima i argumentima. Možda u početku bude dosadan biračima, ali meni on djeluje kao igrač na duge staze koji želi mijenjati političku kulturu birača, ističe Toma dodajući da je najveći problem zagrebačka organizacija SDP-a.

Popović dodaje da HDZ također nema kvalitetnog kandidata za Zagreb te da se u borbi za glavni grad, kada se uključe druge stranke i kandidati, očekuje velika bitka.

Na kraju je rečeno da je predsjednik Milanović u svojem napadu njega Peđi Grbinu zapravo otvorio prostor da se odmakne od njega jer je inače bio percipiran kao pripadnik “njegova klana”.

– Milanović dijeli udarce, ide na nokaut, očekuje da ove koje spominje iz dana u dan, više mu se ne pojavljuju na radaru. No vidjet ćemo što će se dogoditi kada iscrpi taj krug, zaključuje Jasmina Popović, a donosi HRT

You may also like

0 comments