Može li Europa napustiti ruski ukapljeni plin

Analiza

Dužnosnici EU imaju poteškoća u odlučivanju, nalazeći se između dvije vatre. Pokušavaju smanjiti ovisnost o ukapljenom iz Rusije, a da pritom ne dođe do naglog rasta cijena.

Europa treba sav ukapljeni plin koji može dobiti kako bi popunila prazninu ostavljenu smanjenjem opskrbe ruskim plinom kroz linovode, pa je Unija prošle godine povećala uvoz ukapljenog plina iz Rusije za više od 30 posto.

Sada se čelnici EU-a suočavaju s političkim posljedicama tog trgovinskog poteza i pokušavaju promijeniti smjer.

Ministri će podržati prijedlog koji će dopustiti državama članicama zaustaviti ruske izvoznike LNG-a u rezervaciji kapaciteta na europskim terminalima po uzoru na najvećeg kupca ruskog ukapljenog plina, Španjolsku, koja je pozvala svoje energetske tvrtke diverzificirati opskrbu.

Kako još nema nekih konkretnijih rokova za to, ali niti sankcija prema toj vrsti plina, isporuke se nastavljaju bez posljedica, zbog toga što se nitko bez jasnih političkih smjernica neće odreći svoga profita.

EU se nalazi u teškoj situaciji. Povećanje uvoza ukapljenog plina iz Rusije ide protiv tvrdog stava prema Vladimiru Putinu, a zabrana prijeti nedostatkom plina i rastom cijena zbog čega nema naznaka da bi embargo dobio jednoglasnu podršku država članica, unatoč pritisku nekih baltičkih zemalja.

Ako Europa ne nametne sankcije ruskom ukapljenom plinu – kao što je učinila s ugljenom i naftom – isporuke će se nastaviti, prema trgovcima koje je Bloomberg anketirao.

Nekoliko europskih tvrtki, poput Repsol SA i Enagas SA iz Španjolske, izjavilo je da ne kupuju ruski LNG.

S druge pak strane, postoje mnoge trgovačke kuće koje povećavaju nabavu kako bi profitirale na dobrim cijenama, a neki europski kupci imaju dugoročne ugovore o kupnji ukapljenog plina koje ne žele prekršiti želeći penalizaciju zbog mogućeg kršenja ugovora prebaciti na politiku.

Primjerice, TotalEnergies SE ima 20 posto udjela u izvoznom postrojenju Yamal u Rusiji i nije naznačio razmatranje izlaska iz projekta.

Prema tome, uvoz ruskog ukapljenog plina, smatraju analitičari Bloomberga za EU nije dobra politička opcija, no čini se kako u energetsko ekonomskom smislu još nema boljega rješenja na vidiku.

You may also like