Mosul: ISIL dronovima napada iračku vojsku

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristi bespilotne letjelice (dronove) u napadima na iračke snage koje napreduju u sjevernom gradu Mosulu, posljednjem velikom uporištu ove grupe u Iraku, objavila je vojska ove azijske države.

Iračke snage, koje imaju zračnu i kopnenu podršku međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, pokrenule su 17. listopada ofanzivu za preuzimanje Mosula iz ruku ISIL-a, što je najsloženija operacija u Iraku od 2003. godine i američke invazije na Irak kada je svrgnut Saddam Hussein.

Brojne jedinice iračke vojske i saveznika vode borbe na istoku Mosula od početka studenog.

Vojni oficiri pokazali su novinarima nekoliko primjeraka bespilotnih letjelica za koje kažu da ih je ISIL napravio kako bi vršio izviđanje ili pokrenuo napade.

„Ovi dronovi su pronađeni u jednoj od kuća koje je preuzela vojska“, izjavio je general pukovnik Abdul Wahab al-Saidi, pripadnik protivterorističke jedinice iračke vojske.

„Daesh koristi bespilotne letjelice za nadzor, a ponekad zakači eksploziv na njih i napada komande jedinica“, dodao je koristeći arapsku skraćenicu iza ISIL.

Abdul Wahab al-Saidi nije naveo jesu li napadi dronovima bili uspješni, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

You may also like