Mostova želja za kontrolom energetike direktno će se odraziti na upravljanje INA-om

Do kraja ovog mjeseca Vlada mora donijeti odluku hoće li predložiti sadašnje hrvatske članove Uprave Ine ili će imenovati nove osobe. Naime, 30. ožujka će se održati sjednica Nadzornog odbora Ine na kojoj će se imenovati članovi Uprave kojima istječe mandat.

Prije godinu dana, uz predsjednika Uprave Zoltana Aldotta za predsjednika Uprave, te Gabora Horvatha i Petera Rataticsa za mađarske članove, za hrvatske članove Uprave izabrani su Niko Dalić, Ivan Crešić i Davor Mayer. No, pet mađarskih članova Nadzornog odbo ra preglasalo je hrvatske članove, što je izazvalo bijes tadašnje Vlade. Naime, takva odluka je suprotna među dioničarskom ugovoru u kojem stoji da jedna strana prihvaća odluke drugog dioničara te je suprotno međusobnom dogovoru da po tom pitanju nema preglasavanja.

Takav potez mađarske strane tada se tumačio njihovom željom da se nakon izbora u Hrvatskoj omogući promjena hrvatskih članova Uprave koji im nisu po volji. Kako neslužbeno doznajemo, pravilo je da se nekoliko tjedana prije sjednice Nadzornog odbora veliki dioničari međusobno obavijeste koga će predložiti u Upravu. Međutim, to se još nije dogodilo. Vlada, dakle, ima najviše 20 dana da odluči tko će zastupati državu u Upravi Ine, piše Jutarnji list.

HDZ i Most stoga moraju poprilično požuriti kad je u p-tanju usuglašavanje još uvijek otvorenih pitanja između dvije stranke. Posebice nakon inzistiranja Mosta da oni preuzmu najveće energetske tvrtke, a među njima i Inu, što je navodno šokiralo hadezeovce.  S obzirom na pretenzije HDZ-a i Mosta da kontroliraju Inu, teško je vjerovati da će dogovor brzo postići.

You may also like