Most se žalio na odredbu o smjeni ministara

Most nezavisnih lista u ponedjeljak je u priopćenju problematizirao postupanje premijera Andreja Plenkovića prilikom razrješenja ministara iz Mosta prije mjesec i pol dana te potom prošli tjedan onih iz HDZ-a, navodeći da je u samo 40-ak dana, pozivajući se na istu ustavnu odredbu, donio različita rješenja o razrješenju.

“Zašto je predsjednik Vlade donio različita Rješenja o razrješenju ministara u razmaku od 40-tak dana, pozivajući se na istu ustavnu odredbu? Da li predsjednik Vlade donosi različita rješenja imajući u vidu samo činjenicu iz koje stranke dolaze ministri koje razrješuje dužnosti? Ili predsjednik Vlade zapravo priznaje da je pogriješio s razrješenjem Mostovih ministara i da uvažava stajalište većine ustavnopravnih stručnjaka da ministar koji je razriješen dužnosti ostaje na njoj do imenovanja novog ministra?“, upitao je tim povodom Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak.

Most u priopćenju, naime, podsjeća da su prošli tjedan imenovani novi članovi Vlade, a neki dosadašnji ministri promijenili su resor (Lovro Kuščević i Tomislav Ćorić) te da im u Rješenju stoji kako ono “stupa na snagu trenutkom iskazivanja povjerenja Hrvatskog sabora novom ministru (graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno rada i mirovinskog sustava)”. “Kada je 27. travnja predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio dužnosti Mostove ministre to rješenje je stupilo na snagu danom donošenja. Ministri su smijenjeni, a njihove dužnosti su prenesene na državne tajnike, koje je imenovala Vlada i koji nisu odgovorni Hrvatskom saboru. Upravo to većina ustavnih stručnjaka smatrala je spornim, tvrdeći da je rješenje o razrješenju tih ministara trebalo stupiti na snagu s imenovanjem novih ministara”, ističu iz Mosta.

You may also like

0 comments