Most protiv Varginih programa

Iz Mosta nezavisnih lista poručili su u utorak da će do zadnjeg braniti postignuti zdravstveni standard u Hrvatskoj, ali nemaju ništa protiv najavljenog ukidanja programa skraćivanja listi čekanja i liječenja onkoloških bolesnika, koje je prošle godine pokrenuo bivši ministar Siniša Varga (SDP).

Program otvorenih vrata, 72 sata i Program plus, “osmišljeni su prije svega u cilju predizborne kampanje u godini prije izbora”, a ono što se njima dobilo nije proporcionalno količini utrošenog novca, ističu mostovci u priopćenju u kojemu daju potporu aktualnom ministru Dariju Nakiću (HDZ) u najavi da će ukinuti te programe.

Vargin jučerašnji apel, upućen novom ministru, da nastavi s provedbom Programa 72 sata za liječenje onkoloških bolesnika i Programa plus za smanjenje lista čekanja, ocjenjuju “čudnom nakanom bivšeg ministra da brani neobranjivo”.

Po ocjeni mostovaca, riječ je o “PR-ovskim predizbornim programima” koji nisu uspjeli pružiti jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu na teritoriju cijele Hrvatske.

Mostovci su ujedno ponovili i svoj stav vezan uz najavljeno uvođenje nadstandarda zdravstevnih usluga, koje bi pacijenti posebno plaćali te poručili da će dostignuti standard u zdravstvenoj zaštiti braniti “kao zadnju crtu obrane”. Što se nadstandarda tiče, traže da se najprije definira “što bi to značilo – da li mi to možemo i u ovom trenutku trebamo”.

Ističu i da podupiru najavljenu kadrovsku i financijsku stabilizaciju zdravstvenog sustava, te će “u suradnji s ministrom Nakićem inzistirati na racionalizaciji, povećanju učinkovitosti i rasterećenju bolničkog sustava”, a tražit će, kažu, veću odgovornost svih u sustavu – od liječnika preko sestara, stručnih društava, komora i udruga bolesnika.

You may also like