Most prihvatio, kakva će biti kadrovska križaljka?

Andrej Plenković je, dolazeći u sjedište HDZ-a u petak, komentirao pregovore HDZ-a i Mosta, te prihvaćanje HDZ-ove ponude Mostu koja uključuje 4 ministarstva, mjesto predsjednika Sabora na dvije godine te mjesto potpredjednika Vlade.

“Ovo je rezultat jednog ispravnog pristupa pregovorima. Metodološki je sve napravljeno, kako ja smatram da je primjereno uz jednu racionalnu Vladu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat.

U 12 sati ćemo to priopćiti javnosti. Nakon toga HDZ ima Predsjedništvo i Nacionalno vijeće. Nadamo se da ćemo u ponedjeljak od predsjednice dobiti povjerenje za sastavljanje Vlade”, rekao je Plenković te potvrdio da će Mostovci imati potpredsjednika Vlade, četiri ministra i dvogodišnju poziciju predsjednika Sabora. “Radi se o četiri člana Vlade Mosta, jedan koji će imati resor će biti i potpredsjednik. Rotirajući predsjednik Sabora je novina za Hrvatsku, ali ne i za Europsku uniju i Europski parlament. Mislim da je to čak i korisno i dobro za funkcioniranje Sabora”. Potvrdio je, međutim, da će potpredsjednici Vlade biti ujedno i ministri, piše N1

Glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković, komentirao je tijek pregovora s Mostom.

Nije želio govoriti o detaljima razgovora, rekavši da će o tome danas detaljno izvijestiti dvojica čelnika stranaka. Ipak, Jandroković je izrazio zadovoljstvo odlukom Nacionalnog vijeća Mosta.

“Smatram da smo zaista, nakon parlamentarnih izbora proveli 3 i pol tjedna konzultacija u otvorenoj, korektnoj atmosefri i pred nama je sad izazovna etapa, u kojoj ćemo do detalja razraditi programske smjernice i tko će biti ministri u Vladi”, rekao je Jandroković, dodavši da bismo do petka trebali imati poznat sastav Vlade.

Osim toga, otkrio je i tko bi mogao biti predsjednik Sabora. “Budući da smo dogovorili rotirajuću funkciju predsjednika Sabora, prve dvije godine on će biti iz redova Mosta i očekujem da će Božo Petrov biti predsjednik Sabora”, rekao je Jandroković.

Usto, potvrdio je i ideju da će četiri potpredsjednika u Vladi biti ministri. “To je ideja, ali vidjet ćemo u završnoj fazi hoće li biti drugo rješenje, ali bilo bi dobro da potpredsjednici imaju i svoje resore”, rekao je Jandroković.

Hoćemo li danas doznati detalje sporazuma HDZ-a i Mosta, ostaje vidjeti. Najavljena konferencija za novinare Andreja Plenkovića i Bože Petrova zakazana je za danas u podne. Plenković je prethodno kazao da je Mostu dao »pravičnu, realnu i poštenu ponudu«, a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: “Slična”.

U HDZ-u su zasigurno odahnuli nakon što je Most prihvatio uvjete koji su im ponuđeni. Najspornije u finalnoj fazi pregovora bilo je mjesto predsjednika Sabora, no komprimisno rješenje o trotirajućoj poziciji (dvije godine Most, dvije HDZ), pokazalo se prihvatljivim i Boži Petrovu, koji će obnašati tu funkciju prve dvije godine mandata buduće Vlade.

Most dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade, a ime koje se neslužbeno spominje za tu funkciju jest ono Vlahe Orepića.

U Vladinoj kadrovskoj križaljci, nadalje, HDZ će imati 15 ministarstava, a Most četiri. Mostovi ljudi dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje), Ministarstvo uprave (Ivan Kovačić ili Dubravka Jurlina Alibegović) te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika (Slaven Dobrović).

Neslužbeno, upitno je hoće li Jurlina Alibegović zadržati funkciju ministrice, javlja naša reporterka Katarina Brečić, dok će ostalih troje Mostovih ministara na odlasku, ostati na svojim funkcijama i u sljedećem mandatu.

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista prihvatilo je prijedlog o kojem su se uskladila oba pregovaračka tima na zadnjem sastanku održanom u srijedu, 5. listopada, izvijestili su u četvrtak navečer iz Mosta.

Zajednička izjava za novinare, poručili su, najavljena je za petak poslije 12 sati, a točno vrijeme i mjesto zajedničke izjave novinari će dobiti pravodobno.

U Mostu je od srijede navečer, kad je završena šesta runda maratonskih pregovora HDZ-a i te stranke o sastavljanju nove Vlade, na snazi ‘silenzio stampa’ koju su proglasili do završetka sjednice Nacionalnog vijeća koje se danas, kako su je iz te stranke nazvali – telefonskoj sjednici, trebalo očitovati o ponuđenom paketu.

Mediji su tijekom dana izvještavali da taj paket uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora po modelu dvije godine HDZ-ov i dvije Mostov, a Most bi dobio i četiri ministarstva te mjesto potpredsjednika Vlade.

You may also like

0 comments