Prvi na listi Mosta nezavisnih lista u 1. izbornoj jedinici Drago Prgomet rekao je u srijedu u Dubrovniku kako će ta lista osvojiti znatno više od deset mandata, koliko pokazuju ankete, a suradnja s HDZ-om ili SDP-om je moguća samo ako pristanu na reforme na kojima inzistira Most.

Suradnja Mosta sa SDP-om ili HDZ-om ovisi o njihovoj spremnosti na reforme, u prvom redu javne i lokalne uprave i samouprave, rekao je Prgomet precizirajući da broj gradova i općina treba smanjiti na trećinu te da treba biti sedam županija. Reforme na kojima inzistiramo jesu – reforma javne uprave u kojima želimo depolitizirati javnu upravu, rekao je Prgomet i dodao da bi političke dužnosti bile samo ministar i zamjenik ministra. Istaknuo je da je u Hrvatskoj trenutačno 14 tisuća “karijernih” plaćenih političara.

Javnu upravu želimo napraviti učinkovitom načinom biranja i zapošljavanja i primjerice objavom rezultata rada svakog službenika. Želimo uvesti mogućnost nagrađivanja po učinku, a ne po vremenu provedenom na radnome mjestu, rekao je .  U vezi s reformom lokalne uprave i samouprave, Prgomet je istaknuo da smo premala zemlja i da građani više ne mogu plaćati 570 općina. “Mi se zalažemo za do sedam županija, a želimo smanjiti i broj općina i gradova na najmanje jednu trećinu”, rekao je Prgomet.  ”Reforma javne uprave ne znače otkazi, to je proces koji traje, a ako to usporedimo primjerice s Danskom ili Slovačkom, koje su provele ozbiljne reforme, ti procesi traju od četiri do šest godina.

Već na prvim lokalnim izborima ćemo predložiti da najveći dio načelnika općina budu volonteri. Jedan dio ćemo prebaciti u zajedničke službe koje imaju gradovi, a onda na idućim lokalnim izborima dovesti broj općina i županija u okvire o kojima govorimo, oko trećine postojećih”, rekao je Prgomet te dodao kako ”očekuje više od deset mandata, koliko im trenutačno predviđaju neki ozbiljni analitičari”. Na konferenciji u Dubrovniku bio je i Ivan Lovrinović, savjetnik Udruge “Franak”, koji je na pitanje kako bi Most riješio kredite u ‘švicarcima’ odgovorio da je rješenje u poništavanju valutne klauzule. Rješenje je to, smatra on, koje je i te kako pravno održivo. ”Treba poništiti valutnu klauzulu za kredite u francima i pretvoriti te kredite u kune. To je finalno rješenje kojim bismo taj problem riješili iz života ljudi koji se svaki dan pate. Takvo rješenje je pravno održivo. Pogledajte Mađarsku, koja je donijela državničku odluku, za razliku od našeg premijera koji puno galami i obećava, ali nije napravio takav potez. Problem je polovično riješen konverzijom u eure, ali to nije rješenje jer su dužnici i dalje izloženi i valutnome i kamatnom riziku”, istaknuo je Lovrinović. ”Podignut ćemo i neoporezivi dio dohotka daleko iznad 2600 kuna kako bi srednji sloj, koji je trbuh svake ekonomije, počeo više trošiti, što će pokrenuti novu ekonomiju i zapošljavanje”, rekao je Lovrinović.

Na konferenciji su bili i kandidati u 10. izbornoj jedinici iz Dubrovnika Kristina Kojan-Goluža i Maro Kristić. ”Lista Srđ je grad dala je potporu Mostu jer je riječ o ljudima koji žele promjene. Mi smo to prepoznali. Želimo napraviti Hrvatsku zemljom jednakih mogućnosti”, rekao je Kristić. Božo Petrov i Ivan Kovačić danas nisu došli jer su bili spriječeni.

Related Posts