Most ne popušta HDZ-u jer želi kontrolu nad INA-om

Na prvi pogled pregovori između Mosta i HDZ-a izgledaju idilično. Andrej Plenković, što je u ponedjeljak priznao i Božo Petrov, očito je vješt i lukav diplomat i pregovarač, barem u ovoj fazi kada se razgovara o jamstvima, no kada na dnevni red dođu teme oko raspodjele resora, taj dio sigurno neće proći tako glatko.

Prva točka prijepora koja će se najvjerojatnije pojaviti u pregovorima idući tjedan bit će zasigurno pitanje kome će pripasti Ministarstvo gospodarstva.  Mostu je dosta bitno da pod svojom kontrolom, kao i dosad, ima to ministarstvo u čijem je portfelju Ina, jer očito ne vjeruju HDZ-u, opečeni prijašnjim iskustvom s Karamarkom, posebice u svjetlu arbitraže s mađarskim MOL-om, za čiji se prekid zdušno zalagao bivši šef HDZ-a i njegov ministar poduzetništva Darko Horvat.

S druge strane, ni HDZ ne želi prepustiti ovaj važan resor Mostu, što nam je potvrdilo nekoliko sugovornika iz te stranke.  U HDZ-u se u posljednje vrijeme sve češće čuje kako bi moglo doći do razdvajanja nekih ministarstava među kojima je i Ministarstvo gospodarstva, iz kojeg bi se, prema jednoj od ideja, energetika izdvojila kao zaseban resor. Ipak, naši izvori ističu kako još ništa nije dogovoreno te da se oko tih stvari “tek treba ozbiljno sjesti za stol”.

Osim zbog Ine i zaštite nacionalnih interesa, u Mostu vjeruju da u tom sektoru mora biti kontinuiteta, da posao nastave raditi ljudi koji su ga i sada radili, na čelu s ministrom Panenićem. Tu se posebno ističu izmjene Zakona o tržištu toplinske energije, pitanje Petrokemije i isporuke plina, rješavanje problema s Mađarskom oko plinskog poslovanja, te pitanje cijena električne energije. Zato u Mostu sa skepsom gledaju na najave tehničkog ministra financija Zdravka Marića da se uvede niža diferencirana stopa PDV-a na električnu energiju, jer znaju da će zbog naknada za obnovljive izvore energije struja od početka iduće godine za kućanstva morati rasti, a odluka se o tome mora donijeti do 1. listopada, što znači da je potreban hitan dogovor između HDZ-a i Mosta ili nam prijete tužbe, piše Jutarnji list.

You may also like