MOST: Hitna racionalizacija Hrvatskih šuma

MOST nezavisnih lista u četvrtak je u Delnicama predstavio izborne kandidate za VII. izbornu jedinicu koji su, tvrde, spremni provesti nužne reforme, pa tako i one vezane uz Gorski kotar poput izmjene zakonske regulative koja će jasno definirati brdsko-planinska područja te decentralizirati i racionalizirati državnu tvrtku Hrvatske šume.

“Upravo se u VII. izbornoj jedinici savršeno vidi jalovost dvopartijskog sustava, koji u zadnjih 25 godina nije revitalizirao ekološku industrijsku proizvodnju ili napravio učinkovit sustav zaštite od poplava na karlovačkom području, a na području riječkog prstena nije želio provesti efikasan sustav upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Najgora žrtva te politike ipak je postao Gorski kotar, u kojem dosadašnje strukture nisu bile u stanju zaustaviti negativne populacijske i gospodarske trendove”, poručuju iz MOST-a u priopćenju.

Ističu kako su svi dosadašnji dokumenti, poput Razvojne strategije Gorskog kotara i Deklaracije o Gorskom kotaru, ostali “mrtvo slovo na papiru, usmjereni na anestetiziranje biračkog tijela i zadržavanje postojeće lokalne i državne političke strukture na vlasti”. Rezultat toga je, tvrde, sramotna izmjena zakona zbog koje je Gorski kotar prestao biti brdsko-planinskim područjem.

Najavljuju kako su, suprotno od političkih elita, voljni provesti konkretne programske mjere i tako omogućiti Goranima ravnopravne uvjete života i rada kroz poticanje lokalnog poduzetništva, zapošljavanje i održivi razvoj, porezne olakšice i povećanje prihoda lokalne samouprave. Te reforme obuhvaćaju preraspodjelu prihoda od sječe drva lokalnoj zajednici uz ukidanje parafiskalnog nameta za razvoj šuma, racionalizaciju lokalne samouprave uz jasno definirane prihode lokalne samouprave, kako od sječe šume, tako i od naknada za javnu infrastrukturu, zatim izmjene zakonske regulative vezane uz definiranje kvota za otkup drvne sječe na licitacijama i uvođenje jasnih kriterija po kojima se stimulira otkup od strane lokalnih proizvođača.

U MOST-u se zalažu i za drastično smanjenje naknade za izdvajanje šumskog zemljišta za gospodarsko preuzimanje, što će, kažu, izravno smanjiti troškove investicija u nove lokalne proizvodne pogone, kao i za predfinanciranje projektne dokumentacije koja se priprema za financiranje kroz EU fondove. Predlažu i poticanje uzgoja specifičnih poljoprivrednih kultura i stočarstva kroz udruživanje u poljoprivredne klastere i zajednice financirane EU sredstvima, kao i razvoj specifičnih oblika rekreativnog i lovnog turizma te povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

You may also like

0 comments