Rusija isporučuje vojnu opremu sirijskoj vladi za “borbu protiv terorizma”, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova i nazvalo izmišljotinama medijska izvješća da mijenja svoja stajališta o Siriji, nakon što je Washington izrazio zabrinutost zbog izvješća o ruskim vojnim potezima u toj ratom razrušenoj zemlji.

“Ruska strana nikada nije skrivala da isporučuje vojnu opremu sirijskim službenim vlastima u svrhu borbe protiv terorizma”, izjavila je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Po njezinim riječima, šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je svom američkom kolegi po dužnosti Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru da se “takva pomoć uvijek davala i da će se i dalje davati”. Kerry je rekao Lavrovu u subotu da je SAD zabrinut zbog izvješća da se Rusija možda priprema za vojno gomilanje u Siriji, priopćio je State Department. “Tajnik je jasno rekao ako su ta izvješća točna te bi akcije mogle voditi daljoj eskalaciji sukoba, većim gubicima života, većem broju izbjeglica, a prijete i sukobom s koalicijom koja u Siriji djeluje protiv takozvane Islamske države”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je nazvalo “krivotvorinama i izmišljotinama” medijska izvješća da mijenja svoje stajalište glede rata u Siriji ili glede budućnosti sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojega Rusija štiti cijelo vrijeme sukoba. “Mi ne imenujemo niti otpuštamo strane predsjednike, ni sami niti u suradnji s nekim”, ističe ministarstvo. Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala svoju ulogu posrednika u sirijskom građanskom ratu i ulogu u međunarodnim naporima u borbi protiv Islamske države, koja je osvojila veliki dio teritorija u Siriji i Iraku tijekom prošle godine.

Related Posts