Moskva: Trump bi učinio jako loš potez izlaskom iz nuklearnog sporazuma

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je u subotu da bi povlačenje Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma bilo jako loš potez.
“Malo pomalo dolazimo do zaključka da su Sjedinjene Države donijele internu odluku, ili su blizu takvoj odluci, da se povuku iz ugovora o iranskom nuklearnom programu”, rekao je diplomat za rusku agenciju Interfax.

“To bi mogla biti jedna od teških pogrešaka vanjske politike Washingtona, jako loš potez”, dodao je.

 U petak je Donald Trump potvrdio obustavu gospodarskih sankcija Iranu, ukinutih u sklopu sporazuma s Teheranom i drugim velikim silama (Kina, Rusija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija).

Trump je rekao kako je ovo posljednji put da odustaje od uvođenja sankcija Iranu kako bi Washingtonu i njegovim europskim saveznicama pružio šansu da poprave ogromne propuste originalnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Visoki dužnosnik vlade rekao je da Trump želi da se taj sporazum pojača dodatnim dogovorom u idućih 120 dana ili će se SAD iz njega povući.

Sam Trump nije bio zadovoljan što će se još jednom odreći sankcija protiv Irana, države koju smatra sve većom prijetnjom, a s kojom je sporazum postignut u vrijeme predsjedništva Baracka Obame.

“Ovo je posljednja šansa”, kazao je. “U izostanku takvog sporazuma SAD se više neće odreći sankcija kako bi ostao dio nuklearnog sporazuma s Iranom. Ako u bilo kojem trenutku procijenim da takav dogovor nije na vidiku, odmah ću se povući iz sporazuma”.

Europske potpisnice sporazuma složne su u vezi njegova teksta kojim se kani spriječiti iranski razvoj atomske bombe, u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

Moskva ga također podržava i Rjabkov je u subotu rekao da će Rusija učiniti sve što je u njezinoj moći da ga spasi. On je također pozvao na intenzivan rad Moskve, Pekinga i Europljana na spašavanju tog teksta.

Trumpove komentare o sporazumu ocijenio je “krajnje negativnima”, objavila je ruska agencija RIA Novosti.

U priopćenju koje je u subotu prenijela novinska agencija IRNA, iransko ministarstvo vanjskih poslova navodi da “neće prihvatiti nikakvu izmjenu sporazuma – ni sada ni u budućnosti”.

Iran je također istaknuo da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje ajatolahu Sadiku Laridžaniju. SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i tvrtki zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa.

Američko ministarstvo financija navodi da je Laridžani odgovoran za naređivanje, kontrolu i provođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava građana Irana”, prenosi Reuters.

You may also like

0 comments