Moskva odbacila kritike SAD-a i Britanije zbog Sirije

Moskva je u ponedjeljak kritizirala SAD i Veliku Britaniju zbog toga što su je optužili za “barbarizam” i ratne zločine u Siriji gdje ruski i sirijski zrakoplovi nastavljaju bombardirati pobunjeničke dijelove Alepa.

“Primjećujemo općenito neprihvatljiv ton i retoriku predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, koji mogu nanijeti štetu našim odnosima”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Moskva i Damask optuženi su na nedjeljnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a više puta za ratne zločine u Siriji. “Ukratko, a to je teško zanijekati, Rusija se pridružila sirijskom režimu u ratnim zločinima”, rekao je britanski veleposlanik Matthew Rycroft, dodajući da se protiv civila u Alepu koristi zapaljivo streljivo koje ne štedi nikoga. Rycroft je upozorio da su Moskva i sirijski režim izazvali pravi pakao u Alepu.

Američka veleposlanica Samantha Power optužila je pak Moskvu za “barbarizam”. Najmanje 124 ljudi, većinom civila, poginulo je u bombardiranju istočnih dijelova Alepa koje drže pobunjenici otkako je sirijska vojska u četvrtak pokrenula ofenzivu na taj drugi najveći grad u zemlji, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin optužio je u nedjelju Washington da nije uspio uvjeriti oružane oporbene skupine koje podržava da se distanciraju od Fronte Nusra povezane s al Qaedom i pridržavaju prekida vatre koji su Rusija i SAD dogovorili ranije ovaj mjesec.

Čurkin je dodao da je obnova prekida vatre i dalje cilj kojem bi Moskva mogla težiti ako to bude dio “kolektivnog” napora svih strana. Peskov je rekao da prekid vatre ima “slab učinak”, ali i da Kremlj još od njega nije posve odustao. “Moskva ne gubi nadu i političku volju da uloži najveće napore kako bi se omogućilo političko rješenje u Siriji”, rekao je. “Za sada je teško.”

Alep, podijeljen od sredine 2012. na zapadni dio koji kontrolira vlada i istočni koji nadziru pobunjenici, zadnjih je tjedan dana poprište najgorih borbi zadnjih godina, što izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice.

You may also like

0 comments