Home Geopolitika Moskva: Niti jedan ruski zrakoplov nije bio blizu napadnutog kampa

Moskva: Niti jedan ruski zrakoplov nije bio blizu napadnutog kampa

by Agencije

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da ruski zrakoplovi nisu bili blizu izbjegličkog kampa u sjevernoj Siriji u trenutku kada je u četvrtak napadnut, prenosi ruski Tass.

“Pomno smo proučili podatke o aktivnostima u zračnome prostoru 4. i 5. svibnja 2016. Nijedan ruski zrakoplov ni bespilotna letjelica u tom trenutku nisu nadlijetali Sarmadu”, rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva obrane Igor Konačenkov, dodavši da su kamp Al Kamun blizu grada Sarmade raketnim lanserima možda napali pobunjenici Fronte al Nusre.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al Hussein smatra kako napad na izbjeglički kamp koji se u četvrtak dogodio blizu tursko-sirijske granice gotovo sigurno namjerni ratni zločin. “Pogođeno naselje na toj je lokaciji već više tjedana i vidljivo je iz zraka, zbog čega je teško vjerojatno da su ovi ubilački napadi bili slučajnost”, rekao je Zeid.

U zračnom napadu na sirijski izbjeglički kamp kraj tursko-sirijske granice poginulo je 28 ljudi, a diljem sjeverne Sirije bjesne borbe unatoč privremenom dogovoru prestanka sukoba u Alepu. Francuska je u petak osudila ovaj zračni napad, pozvavši na međunarodnu istragu, nazvavši ga “odvratnim i neprihvatljivim činom koji bi se mogao nazvati ratnim zločinom ili zločinom protiv čovječnosti”.

Sirijska vojska demantirala je svoju odgovornost taj zračni napad. “U izvještajima koji tvrde da su sirijske zračne snage ciljale kamp kod Idliba nema istine”, prenijeli su u petak sirijski državni mediji. Rusija je ključni saveznik sirijskog režima.

Related Posts