Moskva na ICJ-u odbija ukrajinske optužbe za terorizam

Rusija je u utorak rekla da nema “nikakve pravne ni činjenične” osnove za optužbe Kijeva koji na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) tvrdi da Moskva “podupire terorizam” na istoku njezina teritorija, gdje već tri godine traju sukobi. ukrajinskih vlasti s proruskim pobunjenicima.

“Ruska Federacija poštuje sve svoje obveze iz ugovora na koje se poziva Ukrajina” u obrani svog stajališta na ICJ-u, rekao je sudcima voditelj za pravne poslove pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova Roman Kolodkin.

“Ne nalazimo nikakve pravne ni činjenične osnove” za mjere koje traži Kijev, dodao je.

Ukrajina je u ponedjeljak zatražila donošenje žurnih mjera kako bi Moskva prekinula “svaku pomoć” pobunjenicima, kako financijsku, tako i vojnu i u ljudstvu i “diskriminaciju”, kako kaže Kijev, manjina na Krimu koji je Rusija pripojila svom teritoriju.

Istok Ukrajine je već gotovo tri godine poprište sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija zbog kojih su zahladnjeli odnosi Moskve i Zapada, trenutačno na najnižoj razini nakon hladnog rata. U sukobu je od njegova početka u travnju 2014., mjesec dana nakon aneksije, poginulo oko 10.000 ljudi.

Ukrajina je sredinom siječnja podnijela tužbu na sudu, pošto je više godina utrošila prosvjedujući protiv navodnog ruskog financiranja separatističkih pobunjenika koji se bore protiv vladinih snaga.

Kijev usto želi da Rusija “u cijelosti nadoknadi štetu nastalu zbog (…) svakog terorističkog čina koji je Ruska Federacija prouzročila, potaknula i omogućila”. To uključuje i nesreću zrakoplova Malaysije Airlinesa na letu MH17 koji je srušen raketom ispaljenom na istoku Ukrajine. Kijev optužuje Rusiju da je odgovorna za tu nesreću, što Moskva niječe.

(Agencije)

You may also like

0 comments