Moskva je u nervoznom straju

Nevladine organizacije koje se zalažu za izgradnju civilnog društva u Rusiji će se uskoro i službeno moći proglasiti “nepoželjnima”. Taj zakon je odraz nervoznih strahova Moskve, smatra Christian F. Trippe.

U biti se priču oko ovog novog neliberalnog zakona može ispričati brzo: organizacije koje u Rusiji djeluju politički neposlušno, ubuduće se može zabraniti. Njihovim aktivistima prijete višegodišnje zatvorske kazne. Zakon je tako neprecizno formuliran da uopće čak nije jasno ni koje organizacije on pogađa. Dakle, on bi mogao potaknuti birokratsku samovolju. Država uz pomoć zakona može krenuti u akciju – kad god to političko vodstvo u pozadini poželi. Već odavno su nevladine organizacije (engleska skraćenica: NGO) trn u oku ruskim elitama moći. U parlamentu praktički nema više oporbe. Zakon o NGO-ima je kroz Dumu prošao sa samo tri glasa protiv. U Putinoj “simuliranoj demokraciji” (državna forma između demokracije i autoritarnog poretka, nap. red.) postoji samo jako malo onih koji se uopće usude pobuniti protiv autoritarno-patriotskog oportunizma. I baš zato što ti glasovi u Rusiji još uvijek nailaze na otvorene uši, njih se treba “disciplinirati” – ili jednostavno ušutkati.

U posljednje vrijeme vlasti su pretresle na stotine ureda NGO-a u cijeloj Rusiji. Od srpnja 2012. jedan zakon doslovce prisiljava nevladine organizacije da se registriraju. A onaj tko prima donacije iz inozemstva, u ruskim je registrima i u očima javnosti na glasu kao “inozemni agent”. To zvuči upravo onako kako je i zamišljeno: kao klevetanje. Aktiviste za zaštitu ljudskih prava time se želi stigmatizirati. Na primjer, “Odbor za majke vojnika” ili “Golos”, skupinu koja se zalaže za poštivanje građanskih prava, koja otkriva i kritizira izborne manipulacije. Ili organizaciju “Memorial” koja se bori za prava žrtava sovjetskog komunizma. Novim se zakonom dodatno intenzivira stupanj unutarnjopolitičke represije. Za to se ruski zastupnici trude “pronaći” vanjskopolitičke razloge. Sve nevladine organizacije čije je djelovanje navodno usmjereno protiv države, protiv konstitucionalnih temelja države i njezine obrambene spremnosti, su “nepoželjne” i njih se može suzbijati. Ugnjetavanje na zakonskim temeljima.