Home Geopolitika Moskva: Ban Ki Moon je pristran o sirijskim pregovorima

Moskva: Ban Ki Moon je pristran o sirijskim pregovorima

by Agencije

Moskva je u ponedjeljak kritizirala UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona ocijenivši da je bio pristran kada je optužio Rusiju da je pojačanim bombardiranjem u Siriji minirala pregovore sirijskog režima i oporbe.

“Uvijek smo mislili i ubuduće ćemo misliti da izjave UN-ova glavnog tajnika moraju biti nepristrane i objektivne”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“No to se nije dogodilo”, dodalo je. U razgovoru za britanski dnevnik Financial Times u petak glavni tajnik je ocijenio da je rusko pojačano bombardiranje u Siriji “veoma loše utjecalo” na pregovore režima u Damasku i sirijske oporbe.

Kako navodi Moskva, Ban Ki-moon je u tom razgovoru “zapravo prebacio odgovornost na Rusiju” za prekid ženevskih pregovora u srijedu navečer.

Dan nakon objave tog prekida, američki državni tajnik John Kerry je neizravno optužio Rusiju da je minirala mirovne pregovore i zatražio prekid ruskog bombardiranja sirijske oporbe.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius iznio je u petak sličnu ocjenu rekavši da ruski zračni udari “potkopavaju napore za pronalaženje političkog rješenja”.

Related Posts