Moskovici: Banke imaju prostora za borbu protiv globalnog ubrzavanja

Središnje banke imaju još manevarskog prostora za borbu protiv usporavanja globalnog gospodarskog rasta, koje ne mijenja izglede za oporavak u eurozoni, izjavio je u srijedu europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

U intervjuu za Reuters Television na godišnjem neformalnom okupljanju ekonomskih i političkih čelnika na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, Moscovici je rekao da ne očekuje povratak međunarodne financijske krize usprkos previranjima na svjetskim tržištima u prvih nekoliko tjedana 2016., povezanim s gospodarskim usporavanjem Kine i s niskim cijenama nafte.

Upitan jesu li vodeće središnje banke u svijetu nakon godina rekordno niskih kamatnih stopa i kvantitativnog ublažavanja iscrpile sva sredstva za oživljavanje globalnog gospodarstva, Moscovici je odgovorio: “One raspolažu instrumentima i mogu ih upotrijebiti”. Iako nije želio sugerirati Europskoj središnjoj banci (ECB) kakvu bi politiku trebala voditi, povjerenik EU za gospodarstvo kazao je da je ta banka od 2012. poduzimala prave mjere kako bi sačuvala jedinstvo eurozone, pokazavši da se područje primjene zajedničke europske valute može nositi s eventualnim šokovima.

Mjere ECB-a bile su također usmjerene na rješavanje problema povezanih sa slabim rastom “i to moramo činiti i ubuduće”, rekao je. Ujedno je napomenuo kako unatoč oštrom gospodarskom usporavanju u Kini i padu cijena dionica i nafte na svjetskim tržištima ne očekuje značajnije promjene u zimskim gospodarskim prognozama za eurozonu, koje će Europska komisija objaviti u veljači.

Komisija je u studenom za eurozonu prognozirala rast od 1,8 posto u ovoj godini i 1,9 posto u 2017., nakon procijenjenih 1,6 posto u prošloj godini. “Sudeći po trenutnoj situaciji, ne očekujem nikakvu promjenu, nikakvu značajniju promjenu u našoj prognozi… za Europu. Naravno, moramo uzeti u obzir navedene negativne rizike. Ne trebamo mijenjati već samo ojačati našu politiku”, istaknuo je europski povjerenik za gospodarstvo.

U osvrtu na turbulencije na globalnom tržištu i na pad cijena roba, Moscovici je rekao: “Ne bih rekao da svjedočimo povratku financijske krize. Ne čini nam se da smo suočeni s rizikom oštrog posustajanja svjetskog rasta, ali prisutni su pritisci kojima se moramo pozabaviti”. “Postoje određeni razlozi za zabrinutost i moramo ih uzeti u obzir, posebno vezano za Kinu koja prolazi kroz tešku i neizvjesnu tranziciju. Općenito bi očekivani odnosno eventualni utjecaj na rast po našoj ocjeni trebao biti ograničen. To po meni još više vrijedi za europski rast, koji je ograničen i manje ovisan o tim trendovima”, naglasio je.

Također je napomenuo kako ne vidi potrebe za dodatnim ublažavanjem fiskalne politike u Europi kako bi se ublažile posljedice usporavanja svjetskog gospodarstva. Upozorava ipak da zemlje Europske unije moraju požuriti s provedbom investicijskog programa koji je lansirao predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i sa strukturnim reformama kako bi povećale svoj potencijalni rast.

You may also like

0 comments