Moska optužuje SAD za “proturuski stav” jer ne dozvoljava ruske promatrače na američkim izborima

Rusija je u subotu intenzivirala sukob s SAD-om oko svoje ideje da na američke predsjedničke izbore pošalje promatrače, prozivajući ih za “proturuski” stav.

Moskva tvrdi da pokušava poslati svoje promatrače u nekoliko američkih saveznih država kako bi 8. studenog nadgledali izbore, no da im je zasada odbijeno sudjelovanje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužuje američke dužnosnike da se oko tog pitanja ponašaju na “potpuno proturuski način”, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

“Ako nas se odbija zbog političkih razloga, iz toga ćemo sami donijeti zaključke”, upozorio je.

“Naši američki kolege ne mogu računati da ćemo mi to u budućnosti jednostavno zaboraviti”, istaknuo je Rjabkov.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby u petak je optužio Moskvu za “PR trik”, te je odbacio bilo kakve optužbe o odbijanju ruskih promatrača.

Istaknuo je kako se Rusija nije htjela priključiti promatračkoj misiji Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS).

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je u petak kako je Moskva poslala nekoliko prijava lokalnim izbornim vijećima, tražeći da ih se upozna s izbornim procesom.

Primili su “većinom negativne odgovore, uključujući i prijetnje da će se njihov interes i prisutnost na biračkim mjestima moći protumačiti kao kriminalni čin”, prenosi veleposlanstvo.

(Hina)

You may also like

0 comments